Det är inte bara USA som försvinner ner i kaninhålet

Precis som i Alice i underlandet är den världsordning vi nu upplever helt uppåt väggarna och nu riskerar även Europa att dras ner.

När det nu börjar bli klart att USA ställer sig bakom Ryssland syn på kriget i Ukraina måster de europeiska länderna enas och axla ansvar. Bilden är från ett Europeiskt toppmöte i Kiev.

När det nu börjar bli klart att USA ställer sig bakom Ryssland syn på kriget i Ukraina måster de europeiska länderna enas och axla ansvar. Bilden är från ett Europeiskt toppmöte i Kiev.

Foto: Javad Parsa / POOL

Ledare2025-03-03 08:42
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När det stod klart att Donald Trump vunnit presidentvalet i höstas skrev jag följande i en ledare. ”Det som också är säkert för oss som är vana vid en god politisk ordning, är att Vita Huset återigen kommer att förvandlas till underlandet för i januari nästa år åker USA rakt ner i kaninhålet.”

Ibland önskar jag att det jag skriver inte blir sant. Särskilt när jag själv känner att jag nog tar i lite i mina artiklar. När jag tycker extra mycket, och försöker spetsa till det. 

Men i det här fallet blev det till och med värre än jag då trodde. Jag tog för givet att Vita Huset och USA:s nationella politiska ordning skulle ställas på kant, men att Trump skulle förändra hela den balanserade världsordning som hållit oss från världskrig sen 1945 det trodde jag aldrig. Att USA skulle överge allierade för att i stället närma sig Ryssland fanns inte på min karta.

Jag hade väl aningar om att USA, med Trump som president, skulle kunna minska sitt stöd till andra länder och att ett fortsatt stöd till Ukraina inte skulle hamna på de nivåer som Bidens administration höll, men det som hände i Vita Huset i fredags är som hämtat ur en dålig kalkonfilm.

Men i det underland som USA nu blivit är tydligen ingenting heligt. Förutom Trump själv då så klart. 

Nu måste resten av de länder som ingår i det som kallas västvärlden samla sig och gruppera om. En ny ledare måste fram, ny gemensam säkerhetsstrategi formas och Europas försvar rustas upp. Detta samtidigt som nya länder kommer att sättas under press av Rysslands påverkansoperationer. 

Ukrainas sak är vår, anser de flesta europeiska ledarna, men hur långt är vi beredda att gå för vår sak när den inte drabbar oss direkt. Så länge kriget utkämpas på ukrainsk mark har vi andra det rätt bekvämt. Men med sviktande militärt, och civilt, stöd ökar också risken för en rysk seger. 

Med USA ute ur bilden ställs det större krav på EU- och Natoländerna när det gäller stödet till Ukraina men det finns redan länder som satt sig på tvären. I andra länder ökar kraven på de demokratiska valda parlamenten att minska stödet, eller ställa krav på fredslösningar som gynnar Putin. Vi har sett det i flertalet av de forna östländerna, men även i de nyligen avgjorde valet i Tyskland gick proryska partier framåt. Delvis med hjälp av Trumps högra hand, Elon Musk och hans sociala plattform X, fd twitter.

Europa står nu inför en stor utmaning. Mötet som genomfördes i London under helgen var ett bra första steg. 

Men för att inte dras med ner i kaninhålet helt och hållet måste det till mer från det som är kvar av det som en gång kallades västvärlden.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.