Andersson gör rätt i att kraftsamla – men det krävs mer

Magdalena Andersson visar upp ett starkt ledarskap när hon ställer den enkelriktade regeringen mot väggen med egna, breda förslag.

Magdalena Andersson visar upp ett starkt ledarskap när hon ställer den enkelriktade regeringen mot väggen med egna, breda förslag, skriver Jehna Al Moushahidi

Magdalena Andersson visar upp ett starkt ledarskap när hon ställer den enkelriktade regeringen mot väggen med egna, breda förslag, skriver Jehna Al Moushahidi

Foto: Judit Nilsson / SvD / TT

Ledare2025-02-03 16:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den senaste tidens våldsvåg har gett högern nya möjligheter att driva igenom sin kyliga politik. Normaliseringsprocessen av ett ”vi och dem”-tänk är lätt att driva igenom när sprängningar ökar i raserande fart. Nu har Magdalena Andersson krävt både mer pengar och en akut handlingsplan från regeringen för att stoppa våldsvågen. Det är väldigt bra, det visar på starkt ledarskap. Men hon behöver fortsätta kraftsamla. 

Att tydligt och snabbt berätta för regeringen och det svenska folket vad Andersson hade velat se för handlingsplan och vad hon hade gjort som statsminister är ett bra drag. Hon hade velat se att mer pengar skjuts till fält- och elevassistenter. Att man behöver lägga mer resurser på sociala insatser. Att ledarskap är det som krävs i dessa tider. Och det har hon helt rätt i.  Genom att göra uttalandet visar hon på den styrka och det ledarskap som hon efterfrågar och som vår nuvarande statsminister inte verkar besitta. 

Kristersson menar att det är uppenbart att man inte har kontroll över det som sker. Handlingsplanen? Det är hårdare tag mot barn, som Kristersson fortsätter att förespråka. Han vill avlyssna barn under 15 och eventuellt sänka straffmyndighetsåldern. Åtgärder som bryter mot Barnkonventionen, men som inte heller tacklar grundproblemet. Vilket är de som rekryterar och lurar in barn i gängkriminalitet. Barnen är ute på skolgården och lockas till gängen. Var är de vuxna? Skolpersonalen? Det är där resurser behöver tillskjutas. 

Även om regeringen väljer att göra något, så gör de fel saker. Då är det ännu viktigare för Andersson att komma in med en tydligare handlingsplan som inte målar upp unga och barn som fienden. Eller invandrarna. Problemet är att personer gör kriminella handlingar, på grund av utanförskap, avsaknad av framtidshopp eller dåliga influenser i sitt liv – inte på grund av ålder eller ursprung. Att skylla på invandrare börjar bli tröttsamt. 

När personerna kommer till Sverige kollas de ju – hade de gjort något olagligt hade de inte fått uppehållstillstånd här. Det är väl på plats i Sverige som de blir kriminella. Men ingen vågar ställa frågan om varför? Vad är det som sker i Sverige som gör att personer lockas av ett liv i kriminalitet egentligen? 

Sen behöver Andersson redan nu lösa hur hon kommer bilda regering. Det skulle visa på ytterligare ledarskap och en enad vänsterfront. Det skulle också ge starkare påtryckningar gentemot regeringen om flera partier kunde gå ut och säga samma sak, för just nu jobbar sossarna på i ensamhet med att försöka hitta alternativa lösningar till hur man hanterar svåra frågor i ett alltmer polariserat samhälle. 

Sanningen är den att det är en svår fråga att lösa – men det är väldigt tydligt att lösningen inte är hårdare tag. Särskilt inte mot barn och unga. Det är inte de som importerar drogerna eller delar upp territorier som gängen slåss om. Det är gängledarna som gör. Andersson har helt rätt i att det är sociala insatser gentemot unga som krävs. De hårdare tagen? De borde sparas till gängledarna. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.