Socialdemokraterna vill satsa en halv miljard kronor för att hjälpa unga att ta körkort via Arbetsförmedlingen. Men det löser inte grundproblemet. Visst ska Sverige ha välutbildade och skickliga förare. Men det måste samtidigt finnas möjligheter att tillskansa sig de rätta kunskaperna utan att det kostar skjortan.
I augusti 2023 gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att se över hur det kan göras både enklare och billigare att ta körkort i Sverige. Att be en myndighet ta bort lite regleringar är som att be den klättra upp på Mount Everest. Krav som tidigare ansetts vara absolut nödvändiga ska plötsligt strykas, hur ska det gå till?
Med i det förslag som Transportstyrelsen lagt fram finns flera välmotiverade förenklingar. Ett problem är att antalet obligatoriska moment, som tillhandahålls av körskolorna, över tid blivit både fler och dyrare. Bakgrunden är, enligt en färsk rapport från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, ett framgångsrikt lobbyarbete av Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR). Här föreslår Transportstyrelsen bland annat att dagens krav på introduktionsutbildning tas bort för både blivande förare och handledare. Endast handledaren ska behöva gå en kurs.
Det är ett steg i rätt riktning. Att sänka trösklarna till att övningsköra privat minskar behovet av dyra körlektioner. Ett annat problem är att många elever misslyckas med både teoriprov och förarprov, vilket skapar ökade kostnader både för den enskilde och för myndigheten. Därför vill man att alla som misslyckas på sin uppkörning väntar två veckor innan nästa gång. En signal om att det är viktigt att komma förberedd, i stället för att hoppas på att ha tur.
STR motsätter sig flera av förslagen. Trafiksäkerhet måste få kosta, skriver förbundet, och jämför körkortet med ett flygcertifikat. Vill man så kan man säkerligen motivera hur många obligatoriska utbildningstillfällen som helst, med hänvisning till nollvisionen. Säkrast är väl sannolikt att helt ta bort människan ur trafiken, och låta de självkörande bilarna byta ut alla trötta, slarviga och potentiellt farliga bilförare. Men där är vi inte ännu.
Ur ett internationellt perspektiv är Sverige ett av de länder i världen där det är absolut dyrast att ta körkort. Transportstyrelsens förslag, om än goda, innebär ingen substantiell förändring av den saken. Att instifta nya bidrag för att fler ska ha råd, som Socialdemokraterna vill, är endast en kosmetisk lösning. Frågan kvarstår; varför är körlektioner så dyra? Varför tar alla körskolor ut samma höga priser för de obligatoriska momenten? Var är konkurrensen och prispressen?
Det är ingen rättighet att ha körkort. Men för de allra flesta är det en förutsättning för att kunna ta sig fram, och krävs för många jobb. Regeringen behöver göra en översyn av hela körkortsmarknaden. Här finns gott om utrymme för förbättring.