I en insändare förklarar Therese Bendelin, avdelningschef på Region Gotlands park- och trafikavdelning, orsaken till att regionen vägrar sätta upp nya trafikljus i korsningen Söderväg – Gutevägen.
”Vi vill bland annat att fler ska köra färjeleden så att de som bor i Visby får bättre luft, mindre buller och bättre hälsa. Det är anledningarna till att inte placera nya trafikljus ovanför Gutebacken.”
Jag förstår hur hon och hennes kollegor resonerar. Kan man krångla till det tillräckligt mycket för de som tänkt ta den genare Gutevägen från hamnområdet, så kommer de slutligen att välja färjeleden i stället. Men att inte ha trafikljus i den farliga korsningen krånglar inte bara till det. Det försämrar också trafiksäkerheten.
Dessutom finns det betydligt bättre åtgärder att ta till för att minska biltrafiken uppför Gutebacken, än att vägra sätta upp nya trafikljus. Man kan nästan tro att regionen hoppas att bilisterna ska lära sig det den hårda vägen och att ett antal krockar i den farliga korsningen ska få bilisterna att tänka till och välja en annan väg.
Det som regionen gör när de tummar på trafiksäkerheten, är att de riskerar människors hälsa, men lite svinn får man tydligen räkna med när regionen gör sitt för att justera trafikflödet.
Frågan är om det hjälper.
För även om lite svinn skulle få bilisterna att välja alternativa vägar är jag tveksam till att de vägarna de då väljer minskar de problem som regionen vill få bukt med.
Jag tror nämligen inte att en trafikfarligare korsning har någon annan inverkan på bilisterna än att de tar andra vägar in till centrala Visby. Exempelvis färjeleden upp till Bil City-rondellen för att sedan köra in till stan på Söderväg, eller Gutevägen upp till Visborgsgatan och därefter in mot centrum. Det gör ju i så fall varken från eller till för de som bor i korsningen som saknar trafikljus, eller för de andra Visbyborna som regionen hoppas ska få ”bättre luft, mindre buller och bättre hälsa”.
Även andra bilister som tidigare valt den trafikljusreglerade och säkra korsningen lär ta andra vägar utan att det löser regionens problem.
Har du besökt någon äldre på Gotlands Sjukhem, handlat på Granngården eller Byggmax, fikat vid Langskahuset eller lunchat på Ehabs väljer du nog bort korsningen Gutevägen - Söderväg nu för tiden. Samma sak gör nog de som jobbar i området.
Men om de ska in mot Visbys centrala delar tar de nog Visborgsgatan i stället. Så inte heller där ser jag hur de borttagna trafikljusen förbättrar Visbys dåliga luft eller trafiksituationen i centrum.
Jag tror inte heller att övrig trafik in till Visbys centrala delar minskar av att bilisterna väljer Färjeleden. Det är ju inte så att de färjeresenärer, eller andra besökare till hamnområdet, som ska åka vidare mot Roma, Slite eller Fårösund, genar genom stan under högsäsong. Däremot kommer de som ska in till Visbys centrala delar alltid att ta vägarna som leder dit. Oavsett hur krångligt regionen gör det för bilisterna.
I alla fall tills det finns alternativ.
Jag har vid ett flertal tillfällen tipsat regionen om att ett första steg till ett, mer eller mindre, bilfritt centralt Visby är att få bilisterna att lämna bilarna utanför stan. Exempelvis genom att anlägga stora parkeringsplatser i närheten av infartsvägarna med kommunikationer in till och från stan.
Där ska det vara möjligt att snabbt och säkert kunna ta sig till, och från, Visbys centrala delar med någon form av transportmedel. Jag har tidigare nämnt skyttelbuss, men det kan ju finnas andra lösningar, som gör det enkelt att ta sig in och ut ur stan med eller utan välfyllda kassar.
Kan man dessutom bygga bra gång och cykelvägar mellan parkeringsplatserna och centrum är lösningen komplett.
Nu är ju det här betydligt dyrare åtgärder för regionen än att sätta upp nya trafikljus i den trafikfarliga korsningen. Men det verkar regionen inte bry sig om för tillfället.
Tydligen ska vi räkna med lite svinn när regionen justerar trafikflödet, för efter några krockar lär fler välja bort den trafikfarliga korsningen, vilket är vad regionen vill.
Problemet är att det knappast kommer lösa problemet så att ”de som bor i Visby får bättre luft, mindre buller och bättre hälsa”.