Linder: "Studenterna blir fler men bostäderna färre"

Förlängd säsong för besöksnäringen har länge varit ett mål på Gotland. En oönskad konsekvens kan bli att säsongsförlängningen tränger ut studentboende.

Inget attraktivt alternativ, speciellt under kallare årstider. Bilden är tagen under ett musikevenemang.

Inget attraktivt alternativ, speciellt under kallare årstider. Bilden är tagen under ett musikevenemang.

Foto: ADAM IHSE / TT

Ledare2021-08-25 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bostadsmarknaden på Gotland är inte lätt för någon. Ja, utom för dem som har massor av pengar, så klart. Men för dem som har begränsad budget och många konkurrenter är det svårt både att hyra och att köpa. Svårast är det kanske för studenter, framförallt för dem som inte är uppvuxna på ön och saknar både kontakter och kunskaper om lokala förhållanden.

Studenter har oftast begränsade ekonomiska resurser och deras bostadsbehov måste ofta lösas med kort varsel. Det går snabbt från antagning till, förhoppnings, flytt till studieorten.

Det mest uppmärksammade problemet med studentbostäder på Gotland har varit bristen på helårskontrakt. Detta problem kan nu komma i skymundan av att studenter få svårare att hitta bostad ens under terminerna.

Jag har tidigare skrivit om strategier man skulle kunna använda för att fler studenter skulle kunna hyra sina bostäder året runt och slippa flytta ut inför sommaren. I själva verket verkar utvecklingen går i motsatt riktning. Bostäderna som görs tillgängliga för studenter av privata hyresvärdar under höst, vinter och vår har blivit färre. Något har förändrats på hyresmarknaden.

Enligt sagespersoner med insyn i besöksnäringen så kan detta bero på att uthyrarna upptäckt att de kan dra in större intäkter på korttidsuthyrning, typ BNB, än på studenter. Även utanför sommartid. När besöksnäringen lyckas förlänga högsäsongen, eller åtminstone minska skillnaden mellan hög- och lågsäsong, så kan detta alltså gå ut över studenterna. Korttidsuthyrning borde vara struligare och mer arbetskrävande, men detta kan ju mer än väl kompenseras av en betydligt högre hyresnivå, även om uthyrningsobjektet inte är fullbokat.

Studenternas bostadsbehov kan snabbt bli akut. Om de tvingas till tillfälliga lösningar för att kunna påbörja sina studier enligt schema är de inte långsiktigt hållbara.

Andra orter med högre utbildning har mer av bostäder som är avsedda för studenter. Om man på Gotland förlitar sig på att många studenter ska hitta boenden hos privata värdar, och om denna marknad nu tynar bort, så kan det snabbt få mycket besvärliga konsekvenser.

Jag har ingen snabb och enkel lösning på problemet. Men jag kan ju konstatera att Region Gotland, Campus Gotland och det samlade näringslivet har gemensamma intressen av att lösa boendesituationen för dem som ska studera på ön.