Legalisering av narkotika är en förenklad lösning

Det som troligen snabbast skulle avväpna gängen är att ta ifrån dem deras marknad. Men finns det ett enkelt sätt att nå dit?

Färdgirullade marijuana joints i en coffeeshop i Maastricht. Legalisering löser vissa problem men skapar andra.

Färdgirullade marijuana joints i en coffeeshop i Maastricht. Legalisering löser vissa problem men skapar andra.

Foto: ERMINDO ARMINO

Ledare2023-10-05 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Legalisering av narkotika diskuteras ständigt och har blivit än mer aktuellt i takt med att de kriminella gängens spärrar för att ta till våld mot oskyldiga helt verkar ha släppt.

Min inställning har varit att det aldrig kan vara en lösning att göra något destruktivt ännu mer tillgängligt. Priset för att vinna de fördelar som finns är för högt.

Samtidigt känns desperationen att göra nånting drastiskt så stark att nästan vad som helst är bättre än att inte göra något. Om det är vapnet som skulle göra gängen maktlösa så kanske det är värt det?

Särskilt när man läser välformulerade argument som de som Leonidas Aretakis skriver om saken i Dagens Nyheter: "Vad som behövs är en grundlig utredning av den svenska narkotikapolitiken, med utblickar mot länder som har laborerat med legalisering av cannabis. I synnerhet borde vi titta på Kanada, Tyskland och snart även Norge, vars sjukvårdssystem mest liknar våra. I pionjärlandet Kanada har den legala marknaden tagit över 70 procent av gängens intäkter, och håvar samtidigt in skattemedel".

Jag börjar vackla i min övertygelse. Även om skribentens trovärdighet blir naggad i kanten när han framför teorin att högern har ett skumt syfte med de tuffare tagen mot kriminella: "genom att överbelasta fängelserna med småbrottslingar kan vi snart se en privatiseringsdebatt även där". 

Man ska då ha i åtanke att det är Flammans chefredaktör som sitter vid tangentbordet. Men bortsett från den utvikningen: Är det kanske ändå värt risken? En av fördelarna är ju faktiskt att det skulle bli svårare än i dag för minderåriga att få tag i cannabis om det säljs i en ordnad och tillsynspliktig verksamhet. Än att köpa av en polare på gatan.

Men så söker jag vidare och hittar en mer vetenskapligt underbyggd artikel i Läkartidningen. Förutom fördelarna tas här även nackdelarna upp, plus det faktum att inga kontrollerade studier har gjorts kring konsekvenserna av legalisering.

Det som kan konstateras är att den organiserade brottsligheten och illegala marknaden finns kvar trots legalisering.

Ur artikeln i Läkartidningen om hur det gick i Kanada där man hösten 2018 legaliserade cannabis för personer över 19 år: "Den illegala försäljningsandelen av cannabis uppgår till 40 procent. Den illegala marknaden erbju­der bättre kvalitet och hemleverans till lägre priser. Den legala marknaden svarar nu med att bredda utbudet med försäljning av ät- och drickbar cannabis. Inkomsterna av legalisering uppgick till cirka 10 miljarder kronor, medan de illegala marknadsvinsterna uppskattas vara minst 5 gånger större".

Som med allt annat finns inga enkla lösningar.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.