Låt krögarna servera ölen utomhus om de vill

En dom mot en krog i Karlstad riskerar att slå hårt mot uteserveringar över hela landet. Det krävs sittplatser inomhus – även om konceptet är uteservering. 

Utomhus. Med den nya tolkningen av alkohollagen kan det bli svårt för foodtrucks att få tillstånd att servera öl eller vin. ”Alkohollagen är förlegad och behöver ses över”, tycker Elin Larsson.

Utomhus. Med den nya tolkningen av alkohollagen kan det bli svårt för foodtrucks att få tillstånd att servera öl eller vin. ”Alkohollagen är förlegad och behöver ses över”, tycker Elin Larsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2025-04-23 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För att få servera alkoholhaltiga drycker krävs tillstånd, något man ansöker om hos kommunen. I praktiken innebär det 290 olika tolkningar av alkohollagen beroende på var i landet man verkar. En dom i Kammarrätten verkar dessutom få konsekvenser för flera av landets uteserveringar.
 
Det är en ett år gammal dom mot ett serveringsställe i Karlstad. Krogen hade kök men endast utomhusservering. Därför nekades de alkoholtillstånd av Kammarrätten i Göteborg, då de inte ansågs ha serveringslokal. Enligt alkohollagen krävs bland annat ett kök i anslutning till serveringslokalen men tidigare har flertalet kommuner sagt ja även till företag som endast har uteserveringar, men även exempelvis foodtrucks som har bord i anslutning till sin foodtruck. Med den nya tolkningen av lagen så krävs det alltså sittplatser inomhus.
 
Nu vittnar krögare runtom i landet hur detta kan få förödande konsekvenser för deras verksamhet. De har fått veta att det räcker med en endaste sittplats, men den måste vara inomhus. Med tanke på att utomhussäsongen börjar nu, och landets kommuner knappast är kända för att handlägga bygglov och diverse andra tillstånd särskilt snabbt, verkar många krögare gå en tuff vår och sommar till mötes.
 
Redan idag sliter företagare för att följa de lagar som finns och uppfylla villkoren för att få de tillstånd som krävs. Restaurangbranschen har det tufft som det är i tider av sämre ekonomi. För många är det inte ett alternativ att erbjuda servering även inomhus. Framförallt vill inte alla detta. Många krögare bedriver säsongsbetonade serveringar där konceptet är just att vara utomhus. Med tanke på det svenska klimatet är det riskfyllt redan som det är att satsa på en servering som endast är utomhus. Men om en krögare vill servera dryck och mat endast utomhus, inomhus eller både och borde vara upp till var och en och inte det som avgör huruvida man får tillstånd att servera alkohol eller inte.
 
Våren är här. Många är de svenskar som längtar efter att sätta sig ute i solen med en kall öl och många är de krögare som vill erbjuda just det på en härlig uteservering. Om den här regeringen på riktigt bryr sig om att göra det lättare för landets företagare måste de omgående gå ut och förtydliga att en servering kan vara även utomhus. Alkohollagen är förlegad och behöver ses över. Ordet ”serveringslokal” skulle exempelvis kunna bytas ut mot ”serveringsutrymme” för att innefatta även uteserveringar. Med tanke på att domen är över ett år gammal har regeringen haft all tid på sig i världen att rätta till situationen som har uppstått men det verkar man föga intresserade av.
 
Centerpartisten Niels Paarup-Petersen föreslog på skämt ett Forssmedshus, uppkallat efter ansvarig socialminister Jakob Forssmed (KD). Ett litet skjul med endast en sittplats, för att krögarna ska uppfylla villkoren. Förslaget är inte helt tokigt, det verkar nämligen vara precis något sådant man är ute efter med tanke på hur nitiskt lagen tolkas och hur lite man gör för att underlätta för företagare.
 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.