Millennium: En soppa med många kockar

Haveriet med det stora IT-systemet Millennium kan inte skyllas på en eller ett par tjänstemän.

Vården behöver goda IT system. INte dyra misslyckanden.

Vården behöver goda IT system. INte dyra misslyckanden.

Foto: Ulrika Vallgårda

Ledare2025-03-21 16:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är konsultfirman KPMG som har utrett haveriet i samband med att det nya IT-systemet Millennium skulle införas i Västra Götalandsregionen, VGR, i höstas. Konsulterna väljer att lägga mycket av förklaringen hos ledningen. Inte minst hos den speciella styrgrupp som hade ansvar för implementeringen och hos regiondirektören Håkan Sandahl, som får en egen punkt i konsulternas rapport.

En sådan tydlig förklaring kommer lägligt för många. ”Det var direktörernas fel”. För den politiska nivån är det skönt att kunna peka på någon annan och distansera sig från fiaskot. ”Vi fick inte korrekt information från våra tjänstemän”, säger till exempel regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) till DN 18/3

Men här är någonting som skaver betänkligt. VGR är ju faktiskt en politiskt styrd organisation. Införandet av Millennium, värt minst 5,5 miljarder kronor, är det största enskilda projektet i regionens historia. Att ha god insyn i processen borde ha varit viktigt för de heltidsarvoderade politikerna. Det måste också ha hållits många möten med tjänstemännen där det funnits möjlighet för de folkvalda representanterna att ställa viktiga frågor. 

Dessutom arbetar förvaltningen i en region efter de mål som politiken har satt upp. KPMG kritiserar särskilt den forcerade takten i genomförandet. Men varifrån har uppdraget att snabba på IT-omställningen kommit ifrån? VGR:s politiker kan svårligen svära sig fria från det som skett.

Inte ens när det gäller själva förvaltningens arbete borde det gå att lägga allt ansvar på ett ställe. Självklart har cheferna i toppen, regiondirektören och digitaliseringsdirektören, ytterst ansvaret för att säga ”go”. Men i en så komplex fråga som införandet av ett enormt IT-system är regiondirektören beroende av beslutsunderlaget från arbetsgrupperna ute i förvaltningarna. Arbetet har pågått sedan år 2018. Många torde ha haft möjligheten att dra i nödbromsen under åren.

Här är det värt att notera att KPMG i sin analys bara tittat på vad som hände under uppstartsfasen under 2024. Vad som hände mellan 2018 och 2023 granskar man inte alls. Det har heller inte ingått i uppdraget att bedöma lösningen som sådan – ett jättesystem för att ersätta alla andra. Det finns fortfarande stenar att vända på för den som vill förstå vad som gått snett.

Behovet att lämna föråldrade journalsystem finns inte bara i VGR. Fler regioner står i begrepp att införa nya vårdinformationssystem. Därför är det viktigt att rätt erfarenheter från Millennium-haveriet tas till vara. Behovet att förstå vad som gick snett i en mycket komplex process borde trumfa instinkten att så snabbt som möjligt försöka finna en syndabock. 

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.