Försöker regionen ens uppnå ekonomisk balans?

Det verkar inte så. Och ekonomidirektören slutade utan att veta vad nästa uppdrag ska bli.

Hyvlar nära osten. Kälkbacken går neråt.

Hyvlar nära osten. Kälkbacken går neråt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2025-04-03 10:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotland startade 2024 med en minusbudget, trots att den officiella ambitionen är att Regionen egentligen ska generera ett litet överskott. Det blev tillslut ändå 59 miljoner värre än planerat – minus 186 miljoner – trots att betydande extraordinära faktorer hjälpte upp resultatet mot slutet av året. Den sista prognosen var ännu värre än utfallet.

Budgeten för 2025 siktar mot ett överskott på 87 miljoner kronor för Region Gotland. Men det är ju som bekant stor skillnad på budget och resultat. Vad kan vi förvänta oss?

En av åtgärderna som införts är att nämnderna i Region Gotland fått ett treårigt uppdrag från och med i år. Varje nämnd ska leva upp till ett effektiviseringskrav på en procent varje år. Hur ser detta ut att gå hittills, om man tittar på två av nämnderna som genererat underskott och har svårt att leva upp till budget?

Barn- och utbildningsnämnden: Det hann gå en dryg månad av året innan Region Gotlands S/M-styre i början av februari beslutade att skolan slipper effektiviseringskravet.

Hälso- och sjukvårdsnämnden: Effektiviseringskravet skulle innebära 21,7 miljoner för nämnden under 2025. Efter nämndens möte 19 mars rapporterade den att: ”Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att anta mål- och budgetskrivelsen för 2026–2028 och begär ett tillskott på 99,6 miljoner kronor från regionfullmäktige.”

Detta är ju inte speciellt hoppingivande. Förväntningarna sänks ytterligare för den som läser rapporten från revisions- och rådgivningsföretaget KPMG som beställts av Region Gotlands förtroendevalda revisorer. Där har KPMG under fjolåret granskat just dessa två nämnder – barn- och utbildningsnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden. Hur står det till med ekonomistyrning och regionstyrelsens uppsiktsplikt? Har man koll på läget och gör man det som ålagts?

Faktum är att KPMG tycker att ekonomistyrningen fungerar relativt väl och nämnderna har den information de behöver, men de misslyckas ändå:

”Vår samlade bedömning utifrån granskningens syfte är att utvalda nämnder och regionstyrelsen i allt väsentligt har rutiner som säkerställer ändamålsenlig ekonomistyrning inklusive uppföljning men att nämnderna inte vidtar erforderliga åtgärder för att nå en ekonomi i balans i enlighet med tilldelad budget.”

Så nej, jag är inte speciellt optimistisk om att Region Gotlands nämnder som en kollektiv helhet kommer att leva upp till budget och till effektiviseringsmål. Därmed kan jag inte heller vara optimistisk om att Region Gotland kommer att kunna leverera ett resultat i balans. Hur ska man kunna vara optimistisk om det, när man inte ens tycks försöka?

Och nyligen sade Region Gotlands ekonomidirektör Ulrika Jansson upp sig utan att veta vad hon ska göra härnäst.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.