De mörka ekonomiska moln som dragit fram över landet börjar nu skingras så smått. Nu har följderna av den höga inflationen, som bland annat gjorde att pensionskostnaderna drog i väg ordentligt, mattats av. Kvar står Region Gotland, precis som vi andra, med högre kostnader, men kostnader som är under kontroll. Det enda som spökar nu är den handelspolitik som USA numera driver, där bland annat värdet på regionens fonderade medel går lite upp och ner men mest ner.
Kvar står regionen även med de merkostnader som ö-läget medför. I en fördjupad ekonomisk analys där regionen delats upp i en kommundel och en regiondel ser vi tydligt att Region Gotland inte är kompenserade för de kostnader det medför att vara landets minsta sjukvårdsregion och samtidigt en ö.
Utifrån nuvarande skattesats och förutsättningar har en konsultfirma räknat ut att kommundelen hade gått plus 2024, medan regiondelen gjort ett betydande underskott.
Undersökningen visar att skola och omsorg fått stå tillbaka för sjukvårdens underfinansiering. Hur den gotländska skolan och omsorgen klarat sig med så lite resurser har vi bara de anställda att tacka för. Men även de eviga ”effektiviseringarna” som pågått oavbrutet sen 2017 måste ha ett slut.
Och just det har den styrande S och M majoriteten tagit fasta vid. I deras budgetförslag som presenterades under onsdagen finns inga besparingar eller effektiviseringar inlagda. Det enda som kan ses som besparing är att de äskanden som nämnderna lämnat in inte kan uppfyllas. Så äskanden på 212 miljoner kronor blev i slutändan ”bara” tillskott på 105 miljoner.
Men då ska vi se det i skenet av att det budgeteras fullt ut för löneökningar och de ökade kostnader som interna, såväl som externa, avtal medför.
I slutändan får nämnderna tillsammans en ramökning på cirka 390 miljoner kronor för 2026.
De i mina ögon bästa satsningarna görs på personalen och barn med behov av stöd. Men även de satsningar som görs på kultur och fritid känns vettiga.
Det budgetförslag som lades fram av S och M majoriteten ser betydligt ljusare ut än vad jag hade räknat med. Och utifrån den debatt som hölls i regionfullmäktige när bokslutet för 2024 debatterades känns onsdagens utspel nästan märkligt utifrån hur bra regionens ekonomi ser ut i budgetförslaget där det förutom satsningarna även finns ett överskott på 75 miljoner kronor på sista raden.
I en kommentar till P4 Gotland säger oppositionsrådet Johan Malmros (C), att majoritetens budget är ”ett risktagande”. När det gemensamma budgetförslaget för C, L och KD offentliggörs om en vecka kommer det, enligt Malmros, visa att de tre borgerliga partierna ”ser på verkligheten som den är”.
Han påpekar också att man ”måste sortera bort sånt som vi inte har råd med”.
Det kommer bli riktigt intressant att se hur det budgetförslaget ser ut. Vilka av majoritetens satsningar som de anser att ”vi inte har råd med”.
Om jag får gissa så är det ingen större skillnad på pappret även om det låter allvarligt nu. Jag tror att deras budget kommer att vara, i det närmaste, lika ”risktagande”.
De stora skillnaderna kommer vi se i frågan om besparingar, eller effektiviseringar som politiker ofta säger.
Efter två ekonomiskt mycket tunga år, och ett pågående, ser det klart ljusare ut. Nu återgår det mesta till ordningen. I år kommer 2026 års budget debatteras och beslutas i juli som det brukade vara, innan den ekonomiska krisen slog till och besluten flyttades till senhösten.
Nu finns det åter möjlighet att göra lite satsningar i stället för de eviga neddragningarna.
Det känns ganska skönt för mig som sett en betydligt sämre ekonomi än den som nu visar sig när solen börjar bryta igenom.
Jag är riktigt glad över att politikerna inte behöver överge verksamheter som inte är lagstadgade, men som är antingen förebyggande eller ger oss gotlänningar guldkant på tillvaron.
Eller som vi sjunger på förstamaj: ”Från mörkret stiga vi mot ljuset”.