Tabu att patienter är en arbetsmiljörisk

Inom bland annat psykiatrin finns det utåtagerande patienter som blir en arbetsmiljörisk för personalen.

Inom bland annat psykiatrin finns det utåtagerande patienter som blir en arbetsmiljörisk för personalen.

Foto: Robert Lundberg

Ledare2025-05-14 07:16
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ledare

Människor som behöver vård inom psykiatrin är ofta i ett väldigt utsatt läge. Men det är sällan man pratar om personalens orosfyllda vardag på jobbet. 

Steve Jonsson var drygt 60 år och i god form när han ramlade på jobbet. Arbetsplatsen var en psykiatrisk utredningsenhet i Bollnäs. En fallolycka sa arbetsgivaren och omsorgsbolaget Humana. Ett slag från en patient pekar nu en granskning av tv-programmet Kalla fakta på. Ett fall som även Aftonbladet uppmärksammar i en artikel. 

Olyckan visade sig vara så allvarlig att Steve efter en tid på sjukhus avled. Innan olyckan hade han chattat med kollegor om deras farliga arbetsmiljö: ”Ena kollegan åkte på en riktig smäll i skallen. Chefen mer än väl medveten om kaoset.

Hoppas fler reagerar nu faktiskt innan någon stackare får åka ambulans till sjukhuset.” Steves änka berättar också att han fick sina glasögon sönderslagna och blev biten av utåtagerande patienter. Det var incidenter hela tiden säger hon till Kalla fakta. 

Den rättsmedicinska rapporten visar att Steve sannolikt blev misshandlad på jobbet. Vid en vanlig fallolycka hade hans skador inte sett ut som de gjorde. Humana gjorde ingenting när det hände. De ringde inte ens till familjen och beklagade sorgen. Under nio år har de inte anmält våld på utredningsenheten en enda gång. Nu erkänner visserligen en nervös regionchef att bolaget har brustit i hanteringen av flera ärenden. De skickar därför in en så kallad efteranmälan. 

En skärpning först nu från Humana hjälper inte Steves sörjande familj. Han kommer aldrig tillbaka. Det blir inga fler filmer på när han stolt visar upp sina fiskespön. 

Däremot sätter Steves sorgliga öde ljuset på ett problem som ofta är tabu att prata om. Att några av de mest utsatta i samhället också kan vara en fara. Det gäller förstås inte alla som är inlagda för psykiatrisk vård. Men en del av dem är ibland våldsamma som en del av sjukdomsbilden. Då är det arbetsgivarens ansvar att se till att det finns tillräckligt med resurser, säkerhetsrutiner och kunskap för att hantera det. 

En del patienter kanske man aldrig ska vara ensam med. Andra kan behöva extra mycket personal i varje given situation. Då kan inte vårdbolagen låta vinst gå före omsorg. Patienter och deras anhöriga måste kunna lita på att vården är den allra bästa. Samtidigt som personalen har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Det är fullt möjligt att förena de här två sakerna. Facket och skyddsombuden har en viktig roll i arbetet. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.