Årskrönika del 1
Vad kan spegla året från en ledarsidas perspektiv bättre än att återge de mest intressanta reflektionerna som gjorts på sidan. Jag är givetvis jävig när det kommer till vad som är mest intressant, men det får ni ta. Det är ju ändå ett rätt händelserikt år som gått. I den här ledaren, och kanske något mer, kommer jag att koncentrera mig på det som hänt på Gotland. Det är ju ändå en lokaltidning ni läser. Jag vill även påpeka att någon av de händelser jag återkopplar till kan ha inträffat en annan månad, då jag utgår från den dag då ledaren publicerades.
2023 började som de flesta åren med nyhetstorka. I januari hittar jag bara tre saker som känns aktuella att upprepa. Diskussionen om de kraftigt ökade färjepriserna fortsätter efter de höjningar som gjordes under 2022. Den här frågan återkommer jag till då den återkom under hela 2023.
Gotlands Tidningar och Helagotland.se hade en artikelserie om gotlänningars ekonomiska verklighet med lägst löneläge och högst avgifter. Företrädare för fackföreningar, arbetsgivare och regionen fick komma till tals. Alla såg problemet med den märkliga situationen där gotlänningen generellt har mindre pengar att röra sig med efter att alla avgifter är betalda. Men lösningen låter vänta på sig. Bra artikelserie som speglar en Gotlands specifika förutsättningar som ö-region. Med problem som driver upp avgifterna och en begränsad arbetsmarknad som håller nere lönerna.
I januari drog också de första diskussionerna om Gotlandshems möjligheter att även bygga bostadsrätter på Gråbo ängar i gång. En diskussion som synliggjorde de problem som allmännyttan står inför, med stora renoveringsbehov samtidigt som det behöver byggas nytt. Diskussionen visar att de så kallade miljonprogrammen behöver en nationell lösning och att de ekonomiska förutsättningarna för att bygga och driva flerfamiljsbostäder i form av hyresrätter behöver förbättras.
Februari startar med att Socialdemokraterna påbörjar sitt första och tydligaste vallöfte. Att ta över det krisande äldreboendet/särskilda boendet på Terra Nova i egen regi. Ett övertagande som kan ske först hösten 2024, men vars arbete behöver påbörjas betydligt tidigare. Beslutet blev som väntat att regionen tar över hösten 2024 och arbetet för att övertagandet ska bli så bra som möjligt har i skrivande stund pågått en längre tid.
I februari blev också det så uppmärksammade Romapaketet helt klart. Efter närmare fyra år. Centerns och Sverigedemokraternas vallöfte om att återöppna Romabadet blev en tummetott då villkoren i paketet inte ger entreprenören möjligheter att återöppna. Planerna på någon form av bad är däremot levande. En märklig politisk hantering, sedvanliga överklaganden, pandemi, Putins krig och inflation har fördröjt projektet så det står ännu skrivet i stjärnorna när det kan bli klart.
Under februari blev även de nya hyrorna klara för Gotlandshems hyresgäster. Även den här frågan återkommer jag till.
Under mars digitaliseras fullmäktige äntligen och det första mötet i det nya digitala systemet går bra. Det rapporteras även om de mest äldre som bor på öns äldreboenden/säbon ska få lite guldkant på tillvaron. Något som kommuner runt om i landet dragit ner på till den grad att det nu blivit en affärsidé. Socialnämnden på ön har nappat och företaget Ung Omsorg har nu anlitats för att göra det som jag förväntat mig att den ordinarie verksamheten skulle klara av. Det vill säga social närvaro med exempelvis spel, högläsning och promenader.
Oj, utrymmet på sidan tar fort slut när man har kul och jag får sätta punkt för den första delen av Gotlands Folkblad genomgång av 2023.