Hur förvaltar Gotland kunskapens krona?

Många kronor. Men skolan är viktigast för insidan av huvudet.

Många kronor. Men skolan är viktigast för insidan av huvudet.

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold

Ledare2014-10-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverige satsar stora resurser på skolan jämfört med andra länder. Men ska man tro Pisa-undersökningarna – som jämför kunskaperna hos elever i olika länder – så är den svenska skolans kunskapsförmedling inte alls på toppnivå. Tvärt om så lär sig Sveriges elever snarast något mindre än genomsnittet. Och mycket mindre än elever från exempelvis Singapore och Finland.

Så den svenska skolan fungerar alldeles särskilt illa om man tar hänsyn till hur dyr den är. Skulle man upprätta en tabell över elevernas "kunskap per krona" – eller kunskap per euro – då skulle Sverige verkligen sladda efter.

Men hur står det då till på Gotland? Hur är det här med "kunskap per krona"?

Tidningen Dagens Samhälles senaste nummer innehöll en sådan kommunranking. Där jämfördes utbildningens resultat med hur mycket skolan kostar i kommunerna – och det förekommer faktiskt stora skillnader.

Hur gick det för Gotland? Plats 266 av 290 kommuner. Det är riktigt illa. Ja, det är en sämre placering än i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. (Att ligga nära botten i BÅDA dessa undersökningar måste för övrigt vara förödande.)

Jaha, men hur mycket kan man lita på rankingen? Den toppas väl av Lund, Uppsala och en lång rad Stockholmskommuner där många skolelever har välbärgade och välutbildade föräldrar och det vet man ju vad det kan betyda för skolresultaten.

Inte alls. Rankingen tar hänsyn till sådana sociala och ekonomiska faktorer. Därför toppas den av Dals-Ed och Perstorp. På tredje till femte plats kommer några Smålandskommuner – Högsby, Vaggeryd och Ljungby.

Första Stockholmskommunen kommer först på plats 18. Och det är varken Danderyd eller Lidingö, utan Upplands-Bro. Uppsala och Lund kommer på plats 177 respektive 231.

Så den svenska skolan förmedlar lite kunskap per krona jämfört med våra konkurrentländer. Och den gotländska skolan förmedlar lite kunskap per krona jämfört med de flesta andra kommunerna i Sverige.

Jag önskar att jag kunde säga att resultatet kommer helt överraskande. Tyvärr är det inte så.

Visst prioriterar Gotlands politiker skolan och Regionens skola är förhållandevis dyr. Men det är ju ärligt talat inte främst kunskapsförmedlingen man har satsat på. Det man lägger pengar på är en skolorganisation som ska vara så utspridd på ön som bara är möjligt. Och det blir dyrt, utan att man för den skull får bättre skolresultat. Snarare tvärt om, faktiskt.

Det kanske är värt priset? Men vi ska inte glömma bort att det är ett pris som barnen är med och betalar.