Tidigare i år, i januari, hölls huvudförhandlingar angående Heidelberg Materials ansökan utökat täkttillstånd för verksamheten i Västra brottet samt på Filehajdar.
Under onsdagen meddelade Mark och miljödomstolen, MMD, sin inställning i målet, vilket innebar att Heidelberg Materials ansökan beviljades. Där med var rond ett avklarad i en process som lär överklagas. Något även Heidelberg Materials fabrikschef i Slite, Matilda Hoffstedt, är beredd på vilket hon förklarat i en tidigare intervju på Helagotland.
Heidelberg Material bör hålla champagnen kvar i kylen. Och alla de olika myndigheter, organisation och privatpersoner som ser en fara med att låta Heidelbergs verksamhet bedrivas i ytterligare 30 år bör behålla yxan i handen i stället för att kasta den i sjön.
Vi har ju tidigare sett hur MMD:s beslut sågats totalt av Mark och miljööverdomstolen, MMÖD, som är nästa instans.
Det var det som hände där 2021 när det från byggindustrierna utlystes risk för en nationell cementkris och regeringen körde ett snabbspår för en undantagslag. Då hade, precis som nu, MMD godkänt Heidelberg Materials ansökan samt beviljat tillstånd i enlighet med ansökan, medan MMÖD inte ens godkände ansökan, då de ansåg att den saknade fullgod miljökonsekvensbeskrivning.
Man kan se det som ett lotteri när två domstolar, med samma uppgift, och samma underlag ser så olika på frågan, men samtidigt bör vi ha i minnet att det rör sig om svåra avvägningar.
Vi har å ena sidan en mycket viktig produkt som vi inte bör göra oss importberoende av, speciellt inte i dessa tider då vi behöver ha en egen produktion av många olika basvaror. Å andra sidan har vi den miljöpåverkan som verksamheten har, och då tänker jag främst på den åverkan själva brytningen innebär. Med allt det för med sig för allt från blommor och bin, och inte minst det gotländska grundvattnet.
Från Mark-och miljödomstolen redovisas att de anser att bolagets ansökan innehåller en utförlig redovisning av miljökonsekvenserna samt att ansökan gör det möjligt att överblicka hela tillståndstiden.
Domstolen redovisar även att de anser att underlagen visar att fortsatt täktverksamhet inte kommer att äventyra dricksvattenförsörjningen.
Det här var som sagt den första ronden i den här processen. Domen kommer med största sannolikhet att överklagas och utifrån de tidigare erfarenheterna jag redogjorde för här ovan så är det mycket svårt att sia om den slutliga utgången av Heidelberg Materials 30 år långa ansökan om fortsatt täkttillstånd. Men i och med onsdagens beslut fick Heidelberg ett första godkännande i den här processen.