Oavsett vilket namn det kommer att stå på skrovet när flaskan med bubbel svingas mot fören i namngivningsceremoni för den nya katamaranen, så kan den i folkmun komma att heta något annat. Det har historien visat.
Min morfar reste aldrig med M/S Thjelvar. Nej, han hade i så fall åkt med "Treiskoen" Så kallade han den M/S Thjelvar som var min barndoms Gotlandsbåt, sent 60-tal, tidigt 70-tal. Näpen. Lite uppnosig i utseendet. Kanske gav den bakåtsluttande röda skorstenen intrycket att hon var lägre i aktern än föröver. Som ett par nergångna träskor, där klackarna slitits bort och tåspetsarna kommit att peka uppåt.
M/S Graip var "Varmkorven". När rederiet Nordström och Thulin vann den statliga upphandlingen och tog över Gotlandstrafiken framför näsan på Gotlandsbolaget, på tio år från 1988, satte de ett ombyggt lastfartyg i trafik. Vet inte om det var stabilisatorerna som såg så bulliga ut längs fartygssidorna. Men Graip såg ut att ligga i ett korvbröd.
När det kommer en ny båt till kaj i Visby för att sättas i trafik mellan Gotland och fastlandet är det en stor tilldragelse. När rederiet släpper ombord för visning och ny bekantskap med fartyget brukar arrangemanget locka tusentals besökare. En gång 500 besökare första kvarten.
Garanterat kommer folk att flockas också när det nya fartyget, den fossilfria katamaranen Horizon X, anländer Visby från varvet i Australien någon gång i början på 2029. Hon är tänkt att dyka upp i turlistan den våren.
Det var mycket fokus på vätgas som bränsle när Gotlandsbolaget började tala om att bygga en ny färja för att minska sitt klimatavtryck. I rapporteringen 2021 hette det att framtidens Gotlandsfärja drivs på vätgas; det enda utsläppet från färjan kommer att vara vanligt vatten.
Nu är vätgasen nedtonad från Gotlandsbolaget, när beställningen på nytt fartyg är lagd. "En kombination av gasturbiner och en multi-fuellösning skapar hög verkningsgrad och flexibilitet avseende vilka fossilfria drivmedel som kommer att driva fartyget", säger de nu.
Osvuret är bäst. Gotlandsbolaget vet inte vilka fossilfria alternativ det finns i framtiden.
Men att det rör sig om en katamaran – en båt med två skrov – låter oroande bekant för härdade resenärer.
Somliga gotlänningar minns katamaranen Vindile. Eller rättare sagt. Somliga glömmer inte sin resa med Vindile. Om det blåste kunde folk bli ganska gröna i ansiktet ombord. Därför fick den heta "Vindstille" för att det måste ha vara favoritvädret för fartyget.
Det var rederiet Nordström och Thulin som introducerade det första snabbgående fartyget i Gotlandstrafiken; Vindile uppkallad efter ett snabbseglande vikingaskepp i den gotländska historien. Drottning Silvia skötte dopet.
Vindile är inte glömd, att döma av reaktionerna på nyheten att en ny katamaran är på väg in i Gotlandstrafiken. I Helagotlands kommentarsfält skriver en läsare:
– Jag tycker den ser modern ut. Hoppas bara utvecklingen gått framåt gällande sjöegenskaperna. Alla som åkt med diverse katamaraner förstår vad jag menar.
En annan:
– Det var det fulaste jag sett! Priserna blir dom förhoppningsvis lägre?
Det är bland P4 Gotlands kommentarer om Horizon som jag ser det första smeknamnet på nya fartyget:
– Det blir som Vindile som inte kunde gå i denna sjö. Hur ska det gå med denna hattask, skriver Ulla Lindbom.
Det finns en humoristisk text av Risto Leino som skaldade om fartyget som inte tålde sjön så bra, när de meteorologiska utsikterna visade på vindstyrka över 14 meter per sekund: "Talade Pohlman om kuling i rutan, så blev hon som riden av maran - den skutan. I djupet det dök både biffar och lök".
Låt oss hoppas att den nya katamaranen Horizon X - Hattasken - inte ger någon revymakare orsak att skriva uppföljaren till den dängan, på melodi Vildandens sång.