Jag tror att de flesta gotlänningarna har en eller annan anknytning till endurotävlingen Gotland Grand National, GGN. Att tävlingen inte får vara kvar på Tofta skjutfält efter årets tävling har varit klart sen en tid tillbaka. Många har beklagat beslutet men få har ifrågasatt det. Det som har ifrågasatts är tidsramen som arrangören av GGN anser är för snäv för att i lugn och ro hitta ett nytt område att hålla till på redan till 2024.
Alla verkar också vara överens om de behov som vår militär har efter det kraftigt förändrade säkerhetsläget som Rysslands invasionskrig mot Ukraina skapat.
Så har jag också sett det även om återmilitariseringen ställer till det för Gotlands utveckling.
Men de utvidgade bullerzonerna, som den ökande övningsverksamheten nu kräver, har lagt en våt filt över stora delar av västra Gotland i form av byggstopp. Ofta områden som för bara något år sedan sågs som de bästa platserna att bygga nya bostäder på.
Känslan är också att Försvarsmakten saknar viljan att kompromissa och hellre tar i lite mer än nödvändigt när de ger sig in i processer kring bygglov. Samverkan med lokalsamhället verkar inte vara en prioriterad fråga.
I somras rapporterades det om en bygglovsansökan för solpaneler som Försvarsmakten vill stoppa. I ett remissyttrande beskriver de att både reflektioner och elektroniken i solcellerna kan störa försvarets verksamhet. Det var inte första gången det hände och det lär inte heller vara den sista gången heller. Detta samtidigt som en av öns största solcellsanläggningar har byggts av Försvarsmakten själv på Tofta skjutfält.
Man förstår att lokalbefolkningen och de som vill bygga nya bostäder, med eller utan dagens klimatsmarta lösningar, blir upprörda.
Upprörd har även GGN:s arrangör blivit då även årets upplaga av endurotävlingen är i fara. Detta då den muntliga överenskommelsen som gjorts med försvaret plötsligt inte gäller längre. Dels har antalet dagar som arrangören skulle få tillgång till marken minskats samtidigt som hyran har ökat. En höjning med 333 procent på två år, helt utan förvarning och helt utan dialog, enligt arrangören. Detta med knappt en månad kvar till tävlingsstart. Smidigt, knappast. God samverkan med lokalsamhället, inte riktigt.
Det var ett stort misstag att lägga ner alla Gotlands regementen. Det var ett ännu större misstag att sälja ut stora delar av försvarets fastighetsbestånd. Återuppbyggandet tar både tid och energi. Återmilitariseringen ställer dessutom till det för privatpersoner, företagare och regionen som under många år verkat utifrån en försvarsfri verklighet som nu ställs helt på ända. Någonstans i detta kunde man ha hoppats på en större smidighet från Försvarsmakten.
Det vi nu upplever, känns emellanåt som att militären tagit över Gotland och nu styr utifrån eget tyckande, utan hänsyn till oss som bor och verkar här.