Gotlandshem kräver återigen att få chockhöja hyrorna

Det känns som en skiva som hakat upp sig när Gotlandshem år efter år kräver att få chockhöja hyrorna. Men det finns en anledning.

Gotlandshem har i dagarna offentliggjort årets krav på chockhöjda hyror inför hyresförhandlingarna.

Gotlandshem har i dagarna offentliggjort årets krav på chockhöjda hyror inför hyresförhandlingarna.

Foto: Emil Lundberg

Ledare2024-09-18 16:11
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det fanns en tid i Sverige då det sågs som en mänsklig rättighet att få ha tak över huvudet. En tid då det byggdes mängder med bostäder för att det fanns behov för nya bostäder.

En tid då de flesta som hade något att säga till om, allt från regering till kommunpolitiker var överens om att hålla ner hyrorna i allmännyttans hyresrätter. Allt för att människors behov av bra och billiga bostäder skulle kunna tillfredsställas.

Men det var då det, i dag känns den tiden mycket avlägsen. 

I dag finns det också enorma behov av nya bostäder, men ingen tar ansvar för att de ska byggas. Marknaden ska styra, trots att marknaden är en mycket dålig husbonde. 

Vi har också genomfört ett politiskt systemskifte där den nya marknadspolitiken, där var och en är sin egen lyckas smed, krockar med den gamla välfärdspolitiken, där våra gemensamma resurser användes för att göra livet bättre för alla. 

På den gamla goda tiden, när politikerna såg fördelen med att hålla hyrorna på en rimlig nivå för hyresgästerna, byggde man samtidigt in en begränsning av de allmännyttiga bostadsbolagens inkomster. 

Dumt kan man tycka, men på den tiden fanns både tanken och möjligheten för kommunerna att skjuta till medel när det behövdes. När systemskiftet genomfördes försvann den möjligheten, samtidigt som hyrorna inte var på en nivå där de allmännyttiga bostadsbolagen fick in pengar för att täcka alla utgifter. Det innebar i sin tur att det byggdes upp en stor underhållsskuld.

Där står vi i dag. Relativt låga hyror i de äldre fastighetsbestånden som finns kvar hos de allmännyttiga bostadsbolagen. Hyror som inte täcker kostnaden för den upprustning som är nödvändig. 

Men vem ska stå för de ekonomiska utmaningarna som systemskiftet gett upphov till? Det är den stora frågan. Gotlandshem, som alla andra allmännyttiga bostadsbolag i samma sits, har bara två vägar att gå för att lösa problemet. Sälja de aktuella fastigheterna, eller chockhöja hyrorna.

På andra sidan i denna konflikt står hyresgästföreningen som har till uppgift att värna dagens hyresgäster. Hyresgäster som inte har något med det politiskt genomförda systemskiftet att göra, men som riskerar att bli de som får betala hela kostnaden.

Som så många andra av dagens stora samhällsproblem är det de senaste 30 årens nyliberala experiment som är boven. Oavsett om det gäller skola, infrastruktur eller bostadspolitik. 

Och så länge de nyliberala experimenten inte avslutas och problemen de ställt till med åtgärdas kommer vi årligen få se hur Gotlandshem kräver att få chockhöja hyrorna, eller sälja av olönsamma fastigheter med stora underhållsbehov.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.