Gotlandshem är i dag inte till nytta för allmänheten

I fredagsledaren 28/8 gav jag utlopp för mina funderingar kring Allmännyttan och deras möjligheter att vara just allmännyttiga.

Gotlandshem

Gotlandshem

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Ledare2020-09-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag publiceras en replik från Roger Wärn (M), ordförande för Gotlandshem på den nedre halvan av sidan. En replik jag här ger svar på.

De krav som ställs på Gotlandshem, genom både lagar och den egna styrelsen, utgör uppenbart ett hinder för att bygga bostäder utanför Visby. Även om ägaren, Region Gotland, har ställt det kravet i de ägardirektiv som bolaget ska följa. Frågan om det ska byggas hyresrätter utanför Visby är inte heller någon tvistefråga mellan fullmäktiges partier. Alla partier verkar vara med på det tåget, men det hjälper inte. Här har vi en utveckling som gått helt fel. Det finns behov av bostäder från Fårösund i norr till Burgsvik i söder. Det finns en politisk enighet kring frågan och det finns ett regionägt allmännyttigt bostadsbolag. Men det kan trots det inte byggas bostäder på orterna.

Jag tycker Roger Wärn gör detta tydligt i sitt svar där han skriver: ”Det är bättre att vi ger Gotlandshem goda förutsättningar att hjälpa till att lösa bostadssituationen på vår ö. Vi behöver kunna bygga större projekt i Visby omfattandes minst 250 lägenheter och gärna sex eller åtta våningar högt.”

Visst, det är väl bra att ge goda förutsättningar för att bygga bostäder i Visby, men i min värld är Visby inget problem då det gäller att bygga bostäder. Där finns det en marknad vi skulle kunna överlämna till privata aktörer. Speciellt om nybyggnation i Gotlandshems regi också kräver att bolaget fortsätter säljer ut delar av det äldre beståndet. Den risken är uppenbar i alla fall om man ska tro bolagets vd. Då är det ändå ett nollsummespel i antal lägenheter för Gotlandshem. 

Det är i större samhällen på resten av ön som marknadens intresse saknas. Dessutom verkar Gotlandshem vara bakbundet av regelverk och egna tuffa ekonomiska krav. Då borde regionen kunna ta saken i egna händer. Kan regionen bygga äldreboenden för att hyra ut, då kan man också bygga hyreslägenheter för uthyrning. Jag har svårt att se att det skulle vara någon skillnad.

Och att hyressättningen är så reglerad att en hyresvärd och hyresgästföreningen inte skulle kunna komma överens om låga hyror känns overkligt. Givetvis får det inte bli en otillåten överföring av statliga medel, men det kan man ju undvika.

Sen är det ju bra att Roger Wärn, och de andra i styrelsen för Sveriges Allmännytta, jobbar för bättre villkor för Allmännyttan och hyresrätter som boendeform. Där finns att göra och då tänker jag främst på de orättvisa skillnaderna i skattelagstiftningen som gör att hyresrätter som boendeform har högre kostnader än andra boendeformer. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.