Det är svårt att hålla en positiv ton nu, om hur det är fatt. Hur det står till. Tillståndet för Gotland. Framtiden för liv på hela ön känns hotad på ett alldeles nytt sätt. Vi har hört allvarsord förr. Om hur ynkligt det är att Gotlands befolkning inte lyckas förse ön med ett uppväxande släkte. Men vi har inte tidigare hört så allvarliga siffror om saken, som nu.
Att antalet barn på Gotland minskar vet vi. Men nyheten nu är att barnantalet minskar mer och fortare än de tidigare, redan dystra, siffrorna pekat på. Det är nästan klumpbildande i både hals och mage för den som känner efter vad det innebär. Utbildningsdirektör Torsten Flemming pratar sammanbitet klarspråk i P4 Gotland. Säger att han ser allvarligt på situationen och att alla skolor inte kommer att kunna vara kvar.
Skolans framtid på Gotland är allt annat än ljusnande. Nattsvart är eventuellt fel nyans, men det är riktigt mörkt. Inom tio år, 2034, innebär de försvunna barnen också försvunna elevpengar motsvarande 123 miljoner kronor mindre till skolan.
Det rör sig om en så grym minskning att utbildningsdirektören Torsten Flemming uttrycker sig:
– Det är en kraftig försämring. Väldigt allvarligt. Vi kan klara ett stort underskott 2026, men sen är grundskolan och förskolan i fritt fall.
Fritt fall. Det är inte mysigt ens på nöjesfälten.
–Den prognosen pratar vi om hela tiden; vi tappar nästan 1300 elever under de kommande tio åren. Det är klart att det påverkar, säger Oscar Lindster (S) till nyhetsmagasinet Horisont.
Nu väntar en ny turné för honom som ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Han lär dra fulla hus runt på platser där spar-blixten kan komma att slå ner; i skolhus där fullt fungerande, omvittnat bra, undervisning pågår. Enda felet är att barn, lärare och pengar inte räcker.
Med tanke på hur sällan det föds halvstora barn i femårsåldern så bara måste inflyttningen till Gotland öka nu.
Fler bostäder, fler barnfamiljer. På hela ön. Det är receptet mot den sjuka skolan och dess annars väntande död. Men var ligger apoteket?
Om det finns några slantar över så bör de läggas på att gasa med marknadsföringen av "provbo"-projekt. Skicka ambassadörer från sockenutvecklingsprojekten på raggarturné för att dra hit boende. Visa än större synlighet på landets lärarutbildningar och snacka upp Gotland. Potentiella barnfamiljer måste peppras med tanken att det går att leva på Gotland. Livskvalitet. Tid att leva. Damma av alla magiska lockande slogans som någonsin funnits om landet annorlunda i Östersjön. Annars är vi riktigt illa ute.
Klinte skolområde ser ut att tappa allra mest – var tredje elev.
Klinterektorn Jessica Nilsson säger till radion att hon tror att elevminskningen kommer att börja märkas på allvar redan nästa höst. ”Det känns oroväckande” säger hon och tror att hela samhället kommer att drabbas av elevtappet. Om några år ser det ut att bara finnas ett väldigt litet högstadium. Rektorn spår att det kommer att märkas i hela samhället, för idrottsföreningarna och i slutändan för skattebetalarna.
Vad ska stoppa Skoldöden från att svepa runt med sin lie på Gotland? Finns det några fallskärmar att veckla ut för det där fria fallet som Fleming talar om? Många frågor och mycket frustration lär komma att möta beslutsfattare och tjänstemän på den dialogturné de nu ska ge sig ut på. Igen. Politikerna lär inte beställa någon ny skolutredning. Och om de gör det tror jag att Flemming svarar att det redan finns en. Som går att läsa igen.
Det var tyvärr ingen bestseller. Plågsam läsning redan förra gången.