Gotlands företagsklimat i underjordiskt frysrum

Och det verkar inte vara någon som på allvar letar efter vägen ut.

Burr.

Burr.

Foto: Lise Åserud

Ledare2024-09-26 11:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svenskt Näringsliv återkommer varje år med sin ranking av kommunernas företagsklimat. För Gotland har det aldrig varit roligt. I år var det värre än vanligt. Plats 263 av 290 kommuner i en ranking som till två tredjedelar grundar sig på enkätsvar och till en tredjedel på hårda statistiska fakta. 26 platser sämre än i fjol.

Det finns en risk med att vara tjatig. Att just den som allra mest behöver lyssna och ta till sig budskapet ändå slutar lyssna. Det fanns en tid när rankingen var mycket uppmärksammad och debatterad av öns ledande politiker. En tid då man verkligen bekymrade sig över vad rankingen visade och vad man kunde göra åt det. OK, det var ju inte som att det inte förekom bortförklaringar och förminskningar av rankingen, men den bemöttes åtminstone inte med tystnad och bortvända blickar.

Men när rankingen nu tas upp av P4 Gotland så är det Region Gotlands tillväxtchef Susanna Palomaa som kliver fram för att bland att berätta om hur Regionen för några år sedan gjorde en satsning för att utbilda handläggare om bemötande och företagande.

Detta med anledning av regionens placering som 284:a av 290 avseende enkätfrågan om "service och bemötande vid handläggning av företagsärenden".

Ett faktum som för övrigt fick Svenskt Näringslivs regionchef Olle Karstorp att konstatera att detta är något som Regionen behöver arbeta kontinuerligt med och att det inte är tillräckligt med tillfälliga projekt.

De frågor där Region Gotland klarar sig allra sämst är för övrigt närbesläktade.

"Kommunpolitikernas attityder till företagande" ger plats 267. "Kommunens information till företagen" – 271. "Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare" – 276. "Kommunala tjänstemäns attityder till företagande" – 279. Och till slut den tyngst vägande faktorn i hela undersökningen. När de som besvarat Svenskt Näringslivs enkät ger ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet hamnar Region Gotland på plats 283. Det är 30 platser sämre än i fjol.

Naturligtvis är det en ansträngning att ta till sig detta när det inte finns några enkla och snabba lösningar på problemet. Det blir extra sten på bördan medan man sliter mer Regionens ekonomi. Eller åtminstone kräver extrapengar från staten. Men även om jag häromdagen framhöll bostadssituationen som ett stort hinder för Gotlands utveckling så innebär ett kyligt företagsklimat en hämmad arbetsmarknad som i sin tur hämmar både gotlänningarnas inkomstutveckling och deras förmåga att bära höga bostadskostnader. Tillsammans utgör företagsklimat och bostadsbrist ett veritabelt släpankare för Gotland.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.