I båda frågorna finns å ena sidan farhågor om genomgripande konsekvenser och å den andra finns de som menar att all oro är överdriven och att ingenting kommer att förändras. Det gäller så klart framtiden för Cementa och för Bromma flygplats.
Cementas framtid är osäker, kanske får man utökad tid att använda befintligt tillstånd. Kanske är det stopp för produktionen i slutet av detta år.
Men det är väl bara att importera tycker många.
Så här bedömer SGU, Statens geologiska undersökning, konsekvenserna: "Sannolikt skulle en märkbart ökad import av cement innebära såväl stora samhällsekonomiska som miljömässiga konsekvenser, vilket inte överensstämmer med uppsatta hållbarhetsmål och Agenda 2030".
Men vattnet då?
SGU igen: "Grundvattenförsörjningen kan komma att påverkas eftersom det finns en risk att cementbrist leder till att betongproducenterna i större utsträckning väljer att använda naturgrus i stället för krossberg, då naturgrus kräver mindre cement".
Det är en mycket intressant utredning som presenteras i en rapport som SGU fått uppdraget av regeringen att göra. "Konsekvensbedömning av utebliven cementproduktion i Slite" är namnet och det var Svenska Dagbladets ledarskribent (och gotlänningen) Peter Wennblad som i går kunde berätta om denna rapport som få hört talas om tidigare.
Istället har en konsultrapport citerats flitigt och den har också kritiserats för att bara ha pratat med branschaktörer vilket ger en skev bild av konsekvenserna och olika risker. SGU får antas vara en objektiv part utan intresse åt något håll.
Slutsatserna är att import av cement skulle bli mycket dyrare (i den mån den skulle gå att få tag på), öka miljöpåverkan, minska vår beredskapsförmåga och öka beroendet av andra länder (läs Kina). Det skulle också ta väldigt lång tid innan någon importerad cement kan börja användas eftersom den måste testas och provas noggrant ur flera hänseenden.
SGU påpekar att "under vissa förutsättningar kan domstolen ändå tillåta en verksamhet som har en negativ påverkan på en grundvattenförekomst bland annat om det innebär att verksamhetens fördelar för människors hälsa och säkerhet eller för hållbar utveckling uppväger nackdelarna med en sådan ändring eller försämring av grundvattenförekomsten. SGU anser att verksamheten i Slite är så viktig för samhället att det vore värdefullt om frågan prövas i domstol vid en fortsatt process".
Den andra frågan, framtiden för Bromma flygplats, är en het potatis som inget parti (mer än Miljöpartiet) tycker är enkel och lätt att besluta om. Vad man än tycker om saken så påverkar utfallet näringsliv och lokalsamhällen som är beroende av att bland annat kunna pendla över dagen.
Bostäder behövs mer och vi har ju Arlanda kan man tycka. Ett omfattande saneringsarbete måste göras innan man över huvud taget vet hur många bostäder som kan bli aktuella. Och Arlanda behöver utökas för att kunna ta hand om trafiken från Bromma.
En ny landningsbana behövs och för att anlägga en sådan behöver man...