Fransson: "Nu måste ta restriktionerna på allvar!"

Under våren tog vi svenskar ett stort ansvar för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2020-11-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I våras höll vi avstånd, de som kunde jobba hemifrån gjorde det, vi slutade nästan helt upp att åka kollektivt och vi tvättade händerna med stor noggrannhet eller använde handsprit. 

Under regeringens presskonferens i går meddelades att det nu är sju av tio svenskar som omfattas av regionernas skärpta råd. Statsminister Stefan Löfven (S) var tydlig i sitt budskap till de som bor i regionerna som nu har utökade restriktioner. Avstå från fysisk kontakt med andra än den närmaste familjen. Avstå från inomhusmiljöer som du inte måste vistas i. Avstå från fester och då även privata fester där stora delar av smittspridningen sker. Det är också viktigt att arbetsgivare ska ge anställda möjlighet att jobba hemifrån. Löfven tryckte slutligen på vikten av att följa dessa råd. ”Det här är inga allmänna tips i någon slags välmening, utan det förväntas att alla som omfattas av de här råden naturligtvis också följer dem. Varje dag och hela dagen.”

Men det är inte bara i de regioner som har utökade restriktioner som råden behöver följas.

Sommarens och höstens fina väder gjorde att vi kunde umgås utomhus på ett smittsäkert sätt, men nu när vi flyttar in för att umgås måste vi tagga upp igen. Det är dags att återigen tvätta eller sprita händerna, minska våra sociala åtaganden och hålla avstånd.

Det var egentligen dags för det för länge sedan kan vi konstatera när vi läser hur antalet smittade ökar lavinartat. Här på Gotland har antalet smittade ökat från 14 stycken under vecka 42 till 33 st vecka 43 (allt enligt FHM statistik) och 81 st under vecka 44 (egen beräkning utifrån regionens siffror). Det är en ökning med 579 procent på 2 veckor. Dessutom konstaterades ytterligare 18 nya fall i går enligt regionens egen rapportering.

Två personer vårdas på sjukhuset, men inte med intensivvård. Enligt Folkhälsomyndigheten sprids smittan främst genom privata sociala kontakter och på arbetsplatser. Cirka en tredjedel av vardera och resterande tredjedel genom andra varierande kontakter. Om jag förstått det hela rätt så gäller detta också på Gotland, även om regionen är ytterst förtegen om var smittan har spridits. 

Jag tycker att regionens sparsamhet med information är dålig. Den spär på ryktesspridning och rädsla. Ta exempelvis de äldreboenden där smittan tagit sig in. Vi vet egentligen bara det och därmed är en hel del av oss riktigt oroliga för våra äldre och de som jobbar inom äldreomsorgen. Hur gick det i Slite och Hemse där boende varit smittade? Är läget under kontroll? Hur många fler blev smittade? Blev någon i personalen smittad? Hur var det med boendet i Visby? Var det ens någon som varit smittad och som samtidigt befunnit sig på äldreboendet eller personal som fått symtom på ledig tid, stannat hemma, tagit prov och blivit konstaterad smittad? Det låter så allvarligt när det rapporteras om smitta på äldreboenden, vilket det givetvis också är, men behöver egentligen vara så rädda? 

Jag tror inte det. Jag tror att det arbete som pågår dagligen på öns alla äldreboenden är så pass bra att vi egentligen inte skulle behöva vara oroliga om vi fick mer information.

Det vi ska vara oroliga för är att för många väljer att nonchalera myndigheternas restriktioner och att smittspridningen får en extremt hög utvecklingskurva. Men för att vi inte ska hamna i ett riktigt kritiskt läge, där sjukvården överbelastas måste vi alla ta vårt ansvar. Nu.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.