Inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro att det var emot reglerna att hälla regnvatten i toaletten istället för att spola med dricksvatten, om man är inkopplad på regionens VA-nät. Men efter gårdagens artikel i Gotlands Allehanda förstår jag att jag inte hade full koll på läget. Alla vi som sparat regnvatten i olika behållare för att använda det till att exempelvis spola i toaletterna har tydligen brutit mot Region Gotlands VA regelverk.
Det är nämligen regelvidrigt att låta något annat vatten hamna i regionens avloppsnät, än det dricksvatten som regionen levererar ut i våra kranar. Orsaken är att regionens avgiftssystem utgår från hur mycket dricksvatten vi använder och om vi istället använder exempelvis regnvatten för att spara på regionens färskvatten blir VA systemet i slutändan underfinansierat. Man ses uppenbart som en skurk som smiter från notan.
Regionens egna system ger helt uppenbart fel signaler. Mycket fel signaler. Vi får tydligen bara spara vatten genom att använda så lite av regionens vatten som möjligt, inte genom att ta tillvara regnvatten och nyttja det istället. I alla fall inte om vi använder det på ett sätt som gör att det hamnar i avloppssystemet. Vattna gärna era trädgårdar eller blommorna på balkongen med regnvatten, men nåde dig om du spola med regnvatten i toaletten.
Enligt GA:s artikel var frågan diskuterad redan för tre år sedan då en påhittig ansvarsfull medborgare, i form av Mats Ekedahl, skapat ett system där regnvatten användes till att spola i toaletterna. När den vattensparande Ekedahl kontaktade regionen blev svaret inte speciellt positivt. Den guldstjärna Ekedahl hoppats på, blev förvandlad till ett hot om anmälning om han inte genast avbröt det regelvidriga beteendet. Till GA säger Mats Ekedahl att han numera har ”finaste gräsmattan i stan”, men han tycker att det ”är för jävligt”.
Nu förväntar jag mig en kraftig respons från tekniska nämnden politiker. Till Gotlands Folkblad kommenterar tekniska nämndens andra vice ordförande, Tommy Gardell (S) frågan. ”Vi ska uppmuntra nytänkande och är det några få i början så borde de få uppmuntran istället för att få bannor. Sen får vi politiker anpassa våra system för betalning utifrån det.”
Frågan om nytänkande är inte bara ett problem som teknikförvaltningen hade för tre år sedan utan frågan borde få större utrymme i regionens samtliga verksamheter. Arbetsklimatet inom måste vara positivt inställt till nya idéer och tillåta nytänkande. Från timvikarier till regiondirektör Lindvall måste det finnas ett tillåtande arbetsklimat. När nästa Mats Ekedahl ringer till någon av regionens verksamheter med en ny idé ska den personen inte mötas av hot om anmälan utan av en intresserad tjänsteperson som gladeligen för frågan vidare. Just den idén kanske inte är genomförbar, men nästa kan vara genialisk. Och då är det viktigt att nästa idé inte dödas redan när den första idén förs fram.
Ingen, inte ens Region Gotland, har råd med ett arbetsklimats där smarta idéer stoppas eller fastnar i en trög och omedgörlig byråkratisk organisation med föråldrade system som anses skrivna i sten och där nytänkande hotas med repressalier. Även om långt ifrån alla idéer är genomförbara, måste de tas emot på bästa möjliga sätt. För alla idéer är värda att tas på allvar.