De senaste svåra flygolyckorna har inträffat på grund av felaktig programvara i en och samma flygplanstyps datorer, vilket föranledde att just den flygplanstypen fick flygförbud. När ett flygplan får problem är det inte bara att stoppa motorerna och slå på bromsen. Gravitation och ett flygplans läge en bra bit upp i luften gör teknikstrul till en riktigt allvarlig situation. Trots det sker det ovanligt få flygolyckor och en av orsakerna till den fina statistiken är den tekniska utvecklingen och ett väl utvecklat säkerhetstänkande.
Hur det fungerar på båtar har jag ingen koll på, men efter helgens händelse där ett fraktfartyg rammade Fårö har jag svårt att se att en liknande utveckling skett för fartyg som för flygtrafiken. Att fartyg kommer ur kurs och går på grund, eller annat, som ligger nära farlederna är inget ovanligt. Svåra strömmar, hård vind, höga vågor och trånga farleder är inte helt ovanliga förhållanden för en fartygsbesättning och kan ställa till problem. Men Fårö är knappast ett litet grund och ligger definitivt inte så nära farlederna att den olycka som hände i helgen ska kunna hända. Dessutom kan fartyg, till skillnad från flygplan, stoppa motorerna utan större fara för vare sig fartyg eller besättning. Speciellt när det är lugnt och klart väder, vilket det var i helgen.
Lastfartyget Ramonas frontalkrock med stranden vid Marples på Fårö har nu lyckligtvis inte föranlett någon miljökatastrof. Till media rapporterar experter att just stranden som Ramona rammade var sluttande vilket gjort att krocken inneburit en inbromsning för fartyget. Hade platsen för fartygets grundstötning skett där pallkanten är tvär hade det tagit tvärstopp och risken för stora skador på både fartyg och omgivning hade varit betydligt större.
Nu hade vi en extrem tur och fartyget har till och med hunnit dras loss, inspekterats på öppet hav och påbörjat sin färd till nästa destination, Kappelshamn, för att där ses över ytterligare innan beslut tas om fartygets framtid.
Utgången hade som sagt kunnat vara en helt annan. Risken för stor negativ miljöpåverkan är stor när fartyg går på grund. Vem minns inte oljetankern Exxon Valdez som 1989 gick på grund utanför Alaskas kust och föranledde ett utsläpp av 42 000 kubikmeter råolja. En naturkatastrof som man än i dag kan se spår efter. Men även om lasten är ofarlig för miljön finns det stora mängder bränsle till driften som kan läcka ut.
Följderna i mänskligt lidande är ofta mindre vid fartygsolyckor än vid svåra flygolyckor, men följderna för miljön brukar bli desto större. Det är av den anledningen jag är kritisk till att sjöfarten ligger så långt efter flygtrafiken i sin tekniska utveckling. Frågan som måste ställas är: Hur kommer det sig att fartyg trots allt tillåts ramma Fårö en lugn morgon på Östersjön år 2021.