Det var en uppenbart berörd regiondirektör som tog till orda när regionfullmäktige inleddes med den numera sedvanliga coronainformationen. Han pekade på att läget fortfarande är allvarligt och att vi på inget sätt får börja att slappna av.
Oavsett hur trötta vi är på alla restriktioner är det tufft läge för sjukvården. Visserligen har mycket förbättras under det år som pandemin pågått, men det gäller mer den medicinska behandlingen och utbyggnaden av den fysiska vårdkapaciteten. Personalen inom sjukvården börjar däremot gå på knäna och de ska även fortsättningsvis kunna sköta sina jobb på bästa möjliga sätt.
Samtidigt som vaccineringen fortskrider och dödstalen minskar, då vi nu har vaccinerat de flesta av de svagaste, ökar smittspridningen. Nu under den tredje vågen går både lindrigare smitta och svåra sjukfall ner i ålder. Fler unga blir smittade och fler under 60 år drabbas hårdare. Troligen på grund av den engelska mutationens framfart. Vi måste alla ta oss i kragen och fortsätta ta vårt ansvar för att minska smittspridningen. För det här är långt ifrån över.
När bokslutet för 2020 skulle upp till beslut blev det som jag trodde en rätt slätstruken debatt. De ideologiska inlägg som gjordes av oppositionen besvarades med en talande tystnad. Det är en pressad allians som nu försöker styra regionen. Ekonomin ser bra ut på håll men är uppblåst av regeringens stödpaket och omsorg för landets välfärd.
De få tunga besparingsförslag som alliansen tagit fram i form av skol- och måltidsutredning verkar nu haverera. Skolutredningens besparingsförslag blev för tuffa för Centerpartiet och Kristdemokraterna och slutade i ett beslut som troligen blir en kostnadsökning. Och måltidsutredningens förslag där det föreslås färre kök i skolor och äldreboenden samt ett utbyggt centralkök på lasarettet verkar inte heller bli verklighet. Frågan är hur regionens ekonomi ser ut när vi närmar oss valet 2022.
Miljöpartiet hade lämnat in en motion där partiet ville använda överanställning som ett medel att minska sjuktalen och kostnaderna inom vård, skola och omsorg. Både i motionen och i det förslag till beslut som regionstyrelsen lagt fram till fullmäktige beskrivs det bra arbete som bedrivs i projektet "strategisk hållbar bemanning". Ett projekt som ”väntas bidra till att skapa bättre förutsättningar för hållbarhet ett helt yrkesliv, en systematisk bevakning av arbetsmiljön i planeringen utifrån forskningsrön för schemaläggning.”
Att den styrande alliansen framhåller regionens arbetsmiljöprojekt som framgångsrikt och viktigt, främst för kvinnodominerade yrkesgrupper, är ju bra. Men när politiker från den styrande alliansen samtidigt upphandlar delar av den verksamhet som projektet gäller utan att ställa krav på att de privata bolag som vill ta över verksamheten ska jobba utifrån samma tanke, blir det märkligt. Då är det ju inte så konstigt att regionens verksamhet i grunden är dyrare och att upphandlingarna både ger besparingar och försämrar arbetsmiljön för många välfärdsarbetande kvinnor.
Vill alliansen verkligen ge kvinnorna inom vård, skola och omsorg bättre arbetsmiljö, så de klarar av ett helt arbetsliv utan att slita ut sig, borde man också ställa långtgående krav i de upphandlingar som görs. Annars blir det ju en märkligt tudelad arbetsmarknad för välfärdsarbetande kvinnor. En bra i regionens regi och en sönderbesparad för de privatanställda.
Måndagens regionfullmäktige var rätt svalt och hettade aldrig riktigt till. Jag tror den digitala mötesformen börjar ta ut sin rätt och ledamöterna tappat gnistan då de sitter i sina hem utan möjlighet att ta in den atmosfär som finns vid fysiska möten. En mötesform vi snart glömt bort hur den kändes.