Fransson: "Ansvaret hamnar alltid på oss själva"

I går, fredag, höll Region Gotland en presskonferens där man redogjorde för coronaläget på Gotland.

Genrebild. Ingen av personerna på bilden har något att göra med ledartexten.

Genrebild. Ingen av personerna på bilden har något att göra med ledartexten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-11-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regiondirektör Peter Lindvall påtalade att läget är allvarlig utifrån den senaste tidens ökning av antalet smittade. Lindvall var också noga med att påminna om att pandemin kommer att pågå ett bra tag till och att vi alla behöver planera för 2021. 

Maria Amér, regionens smittskyddsläkare, meddelade att det inletts en process med Folkhälsomyndigheten, FHM, angående lokala restriktioner. Om och när de då skulle införas kunde hon däremot inte informera om. Men om och när FHM väl tar beslutet går, det enligt Amér, fort. Vilka lokala restriktioner som kan bli aktuella diskuteras gemensamt av bland annat Region Gotland och Länsstyrelsen. Men beslutet tar FHM. 

Förra veckan räknades 69 nya smittade in. Hittills denna vecka har 96 nya bekräftade covid-19 fall rapporterats. Antal personer som nu vårdas på Lasarettet har under veckan ökat från 1 till 10. Ännu har ingen behövt vård på intensivvårdsavdelningen. På grund av den kraftigt ökande smittspridningen behöver både test- och smittspårningskapacitet på Gotland ökas, vilket man nu jobbar med. Utökad provtagning och testning är en viktig fråga för både sjukvården och omsorgen. Då symtomen på covid-19 och ”vanlig” förkylning är så lika måste personal inom vård och omsorg som har lite snuva stanna hemma. Med en snabb provtagningsprocess kan de som inte är covidsmittade snabbt återgå till jobben. 

Hälso- och sjukvårdsdirektör, Marie Loob, berättade att man nu gått upp i en variant av stabsläge, en så kallad regional sjukvårdsledning. Jag uppfattar att det inte är gjort för att vi nu befinner oss i någon direkt kris, utan mer för att samla resurserna inför en eventuell kris. 

Jag vill påstå att vårens osäkerhet kring hur man skulle handskas med den helt nya situation som pandemin innebar övergick till en bra planering inför sommaren. Nu behövdes resurserna inte i den utsträckning man befarat, men, med de erfarenheter man har, kan man återigen bygga upp en kraftig krisberedskap. Nu går man återigen igenom alla rutiner för att se till att man är så förberedd man kan vara för en kraftig ökning av covid-19 smittade som behöver sjukvård. 

Regionens utbildningsdirektör, Torsten Flemming, berättar att skolorna inte ska stängas förrän alla andra åtgärder är uttömda. Det är en del i den svenska modellen att möta coronapandemin. Barn behöver rutiner och föräldrar behövs på sina jobb. Men även skolorganisationen har problem med sjukfrånvaro. Just nu är många lärare på sjuklistan vilket ger problem med vikarietillsättning. På frågan om skolbarnen har svårt att hålla avstånd och ta hänsyn till de direktiv som finns låter Flemming meddela att det är unga vuxna har störst problem med att hålla avstånd.

Presskonferensen visade att regionens krisberedskap är god. Det är i det närmaste helt omöjligt att regionens verksamheter skulle skonas från smitta. Men jag upplever att det finns bra rutiner för att smittan inte ska spridas när det väl händer. 

Jag upplever också att de branscher som blivit föremål för tvingande restriktioner som exempelvis restauranger gör ett bra jobb. Det är i andra mer privata sammanhang som den stora smittspridningen görs, samt på arbetsplatser. 

Vi är coronatrötta i olika stadier, men att nonchalera råd och restriktioner för att man börjar tröttna på läget skapar bara större smittspridning. För att minska smittspridningen, minska risken för fler dödsfall och för att minska trycket på sjukvården måste vi alla ta vårt ansvar. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.