Fransson: ”Alkoholstopp har handlingsförlamat krögare”

Alkoholstoppet har fått många krögare att bli handlingsförlamade istället för att få fart på geniknölarna.

Samtliga flaskor innehåller alkoholfri öl, vilket borde gå alldeles utmärkt att servera efter klockan 20.

Samtliga flaskor innehåller alkoholfri öl, vilket borde gå alldeles utmärkt att servera efter klockan 20.

Foto: Åke Alvin

Ledare2021-02-06 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag hörde under någon av alla de presskonferenser som vi dagligen matas med att det fanns krögare som uttryckte irritation över att de tvingades stänga sina restauranger medan snabbmatsrestaurangen bredvid kunde vara öppen. Bara det borde få ett helt gäng krögare att tänka i nya banor istället för att bli handlingsförlamade. För landets restauranger har inte fått näringsförbud, de får bara inte servera alkohol efter klockan 20.00. 

Jag måste nog också påpeka att jag vet att restaurangbranschen är hårt drabbad av pandemin. Att de stöd som regeringen beslutat om inte betalas ut i tid och att utformningarna inte är de enklaste att förstå är snudd på skandal, men det är fler branscher som är drabbade av det problemet. Jag kan också hålla med i kritiken att regeringens besked kommer med alldeles för kort varsel. Så kastullskramlandet har min fulla sympati. Och visst skulle det vara bra om det fanns fler stöd som stöttar besöksnäringen, men den bristen ger inte krögarna rätt att stå som handfallna i skuggan av en global pandemin som hittills har tagit över 12 000 människors liv bara i Sverige.

Varför inte ta tillfället i akt och testa alkoholfria alternativ till måltiderna. Låta matgästerna utforska hur olika maträtter fungerar med dryckespaket bestående av drycker utan alkohol. I dag finns det betydligt fler alternativ än blaskig lättöl, läsk eller bordsvatten för den som exempelvis ska köra bil efter restaurangbesöket. Alkoholfria drycker har under de senaste åren utvecklats på ett fantastiskt sätt. Det finns i dag en uppsjö av alkoholfria öl som dessutom smakar riktigt bra. En liknande utveckling har skett för vin. Visserligen kan man hitta alkoholfria viner som smakar vindruvssaft, men det finns många som till och med smakar bättre än vissa av de vanligt förekommande alkoholhaltiga vinerna. Något av alla dessa alternativ borde väl kunna upphöja en vällagad maträtt på ett liknande sätt som en starköl eller husets vin. För är det något Gotland är bortskämt med så är det kockar som kan laga till fantastiska måltider. Varför inte satsa på det när man inte får lov att servera alkohol efter klockan 20? Jag tror till och med att de gotländska matgästerna både skulle uppskatta och vara villiga att betala för vällagade måltider med passande drycker även om de är alkoholfria. 

Det är dags för öns krögare att skaka av sig handlingsförlamningen, starta upp geniknölarna och börja hitta lösningar för sin verksamhet som fungerar i dessa mycket speciella tider.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.