I romersk mytologi var Aurora morgonrodnadens gudinna. Aurora är också namnet på en ännu icke existerande vindkraftpark sydsydväst om Gotland och öster om Öland. En vindkraftpark som åtminstone enligt de mest ambitiösa planerna ska innebära upp till 370 vindkraftverk som även är upp till 370 meter höga.
Aurora passerade ett hinder i veckan när länsstyrelsen som silar glasskiosker släppte igenom jätteprojektet med det särskilda tillstånd som krävs intill ett Natura 2000-område. Låt vara med synpunkter som något kan begränsa projektets omfattning eller åtminstone påverka dess utformning.
Men det är ju långtifrån det sista hindret som ska passeras, även om OX2 och samarbetspartnern från IKEA-sfären Ingka Investments nu hoppas på byggstart 2028.
Ett av hindren är affärsmässigt. Privata investerare gör naturligtvis sina egna bedömningar, men havsbaserad vindkraft är förhållandevis dyrt att bygga. Dyrare blir det ju längre från land man är och framförallt ju djupare havet är där man vill bygga.
OX2 tänker sig dessutom att dra ledningar både till Öland (30 kilometer) och till Gotland (22 kilometer). Och kostnaderna för detta slutar inte vid kusten.
Trots elpriserna dras vindkraften med lönsamhetsproblem, bland annat eftersom de fluktuerande elpriserna oftast blir som lägst när vindkraften producerar som bäst.
En metod att öka lönsamheten kan vara att producera vätgas med en del av den el om Aurora producerar, men det är en metod som också innebära både höga kostnader och enorma energiförluster. Steget från teori till praktik kommer att bli både dyrt och svårt och det återstår att se om det är praktiskt.
Återstår gör även ännu en prövning av projektet av länsstyrelsen, om byggnation inom Sveriges ekonomiska zon. Den lär bli betydligt mindre problematisk än den redan avklarade Natura 2000-prövningen, vilket även OX2 tycks tro.
Mer svårförutsägbar är regeringens prövning. Regeringen prioriterar ny elproduktion, även av oregelbundet levererande vindkraft. Men hög prioritet har också den nationella säkerheten.
Sajten vindkraftnyheter.se ger en smått fantastisk beskrivning av hur vindkraftparken Aurora skulle kunna bidra till den nationella säkerheten:
"Östersjön är av strategisk vikt för det svenska försvaret, och vindparken kan bidra till övervakning och förstärkt kontroll i området genom sensorer installerade på vindkraftverken."
Men Försvarsmakten sade i fjol nej till Aurora eftersom vindkraftparken ”skulle medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”.
Det innebär inget veto. Men det borde väga mycket tungt för en regering som prioriterar den nationella säkerheten.