Förskolan är en frivillig skolform. Det är vårdnadshavarna som bestämmer om deras barn ska gå i förskolan eller inte. Det är en viktig frihet för föräldrarna att själv kunna bestämma vad som passar familjen. Nu vill Liberalernas riksdagsledamot Gulan Avci införa obligatorisk förskola för alla barn från tre års ålder. Det är en långtgående åtgärd som förvisso tar avsprång i en lovvärd tanke – barnen ska lära sig språket för en bättre integration.
Det är i sin roll som nationell samordnare för arbetet mot utanförskap som Gulan Avci presenterar sitt förslag om tvingande förskola. Ett förslag som redan tidigare varit på tapeten. Liberalerna föreslog år 2018 att invandrarbarn skulle gå språkskola och förra året lade Socialdemokraterna fram förslag om att införa skolplikt för samtliga barn från tre års ålder. Regeringen utreder just nu obligatorisk språkförskola.
Nästan alla barnfamiljer i landet väljer redan att använda förskolan, runt 95 procent av treåringarna går i förskolan enligt Skolverket. Men det avgörande ordet är alltså ”väljer”. Förskolan är viktig för ett barns språkutveckling och sociala förmåga. Den är än mer viktig för att föräldrar ska kunna ta sig an livspusslet med jobb eller studier även när barnen är små. Men det måste vara ett val, inte ett tvång. De föräldrar som väljer att vara hemma med barnet ska självfallet kunna välja det. Kanske finns det en äldre släkting, en mormor eller farfar, som har tid och ork att ta hand om barnet. Och vad hände egentligen med dagmammorna? Vill Liberalerna avskaffa dem?
Visst är det ett reellt problem att barn inte lär sig fullgod svenska i hemmet. Men det är inte en anledning att införa tvång för alla barnfamiljer. Fokusera istället på lösningar som är anpassade för problemet. När barnfamiljer i övrigt möter ett samhälle där man även som vuxen kan klara sig utan att alls tala språket, saknas incitament att barnen ska tala korrekt svenska. Därför är det viktigt att samhället i övrigt ställer högre krav, och lösningar som tolktjänster och översättningar av samhällsinformation till olika språk bör avvecklas.
För att förskolan ska kunna vara integrerande är det däremot viktigt att barnen i förskolan möts av personal som talar korrekt svenska. Det är därtill minst lika viktigt för de barn som talar svenska i hemmet. Därför är ett språkkrav för förskolepersonal ett bra första steg.
– Barns rätt till en bra start i livet trumfar föräldrars rätt att kunna neka sina barns förskola, säger Gulan Avci till TT. Men barnen har rätt till sina föräldrar. Och föräldrarna har rätt att bestämma över sina barn – de tillhör inte staten.
Det är inte någon värst liberal syn på föräldraskapet som återspeglas i förslaget om tvingande förskola för alla treåringar. Och det är dessvärre inte den enda frågan där Liberalerna visat sig bära det mest missvisande namnet i svensk politik.