Fram till så sent som 1965 var lösdriveri ett brott. Var du arbetslös och saknade bostad kunde du sättas i tvångsarbete. På den tiden såg staten till att det byggdes bostäder. Miljonprogrammen lyfte landets bostadsstandard och därmed medborgarnas levnadsstandard. Allmännyttiga kommunägda bostadsbolag såg till att hyrorna hölls låga för att människor skulle ha råd att bo där.
I dag ser bostadsmarknaden helt annorlunda ut. På grund av EU, och den nya lagen som styr allmännyttan har möjligheten för kommunerna att bygga efter behov försvunnit.
De bostäder som byggs nu byggs inte för alla. Det är bara de som har råd som kan flytta in i de nybyggda bostäderna. Oavsett om vi pratar om hyresrätter, bostadsrätter eller egna hus är det en fråga om ekonomiska resurser att kunna flytta till något nytt.
Runt om i landet ser vi hur nybyggda hyresrätter står tomma då hyran är för hög. Ett problem som sprider sig främst i kommuner där människor med lägre inkomster bor. Här på Gotland har Gotlandshem svårt att hyra ut de nybyggda lägenheterna i Hemse. Trots olika former av premier är hyrorna för höga för att lägenheterna ska kunna hyras ut.
Nyligen fick planerna på nya bostäder i Torslunden ett bakslag då Försvarsmakten la sin våta filt över en del av det tänkta bostadsområdet. Nu tvingas Gotlandshem räkna om och i dagsläget är de tveksamma till om de ser någon ekonomisk möjlighet att bygga ett färre antal lägenheter än de som var planerade.
Det är ingen bra affär att bygga hyresrätter, trots att behovet av bostäder är stort.
Priset på el har ökat på ett märkligt sätt sen valet 2022. Den zonindelning som finns på den europeiska elmarknaden skapar helt absurda kostnader för konsumenter i södra Sverige. För en vecka sedan (23/4) hade vi en prisskillnad på 96 öre mellan norra Sverige, 0,14 kr/kWh och södra Sverige, 1,10 kr/kWh, enligt elprisetjustnu.se. I procent blir det en skillnad på astronomiska 786 procent. Sjuhundraåttiosex procent.
Inte för att det är 786 procent dyrare att producera och transportera el till södra Sverige utan för att den södra elpriszonen gränsar till andra länder. El-konsumenter i södra Sverige får på grund av ett systemfel betala enorma priser för något de inte kan vara utan.
Och då har jag ännu inte lagt till problematiken med elnätsavgiften, som utifrån mina erfarenheter här på Gotland, ofta är betydligt högre än kostnaden för den el hushållen gör av med. Där finns ytterligare ett systemfel som drabbar el-kunderna helt olika beroende på var man bor eller har sin fastighet.
Det här systemfelen beror enbart på politiska beslut och prioriteringar. Jag skulle ljuga om jag sa att det skulle vara enkelt att enbart ta nya beslut för att reda ut problemen. Men i dag ser jag inte ens att det finns någon från de styrande partierna som verkar se problemen som problem.
Elpriset pratas det numera lågt om, trots de högljudda löftena under valrörelsen. Och bostadsbristen verkar Tidöpartierna vilja lösa genom att personer med invandrarbakgrund flyr eller tvingas ut ur landet.
Det är inte en bra politik, och den kommer knappast att lösa vare sig bostadsbrist eller höga elpriser.
Så vi får väl leva med att det finns flera stora systemfel som slår hårt mot oss här på Gotland.