App, app, app – inga appar utan ID-kontroll

Förslag efter förslag från EU bryter mot mänskliga rättigheter – rätten till yttrandefrihet, rätten till privatliv och rätten till privat kommunikation – och innebär massövervakning.

App, app, app! Ingen skärmtid utan åldersverifiering

App, app, app! Ingen skärmtid utan åldersverifiering

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2025-05-27 16:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Idén att staten, eller i det här fallet, EU drar gränsen för vad barn får göra på nätet kan låta lockande. Vilken förälder har inte kämpat med att begränsa sitt barns skärmtid? Men det är, och ska vara, förälderns ansvar. Det är inte staten som ska uppfostra ditt barn.

Nu vill EU stoppa barn på sociala medier genom ett gemensamt regelverk som sätter press på techbolagen. I ett förslag som kommer från Grekland, och stöds av Frankrike och Spanien, föreslås regler som ska begränsa barns och ungas tillgång till appar som TikTok, Instagram och Snapchat, och som ska kräva föräldrars godkännande. Det underliggande syftet sägs vara att skydda barnen.

Det handlar om långtgående förslag om obligatorisk åldersverifiering på enhetsnivå, inbyggda och obligatoriska föräldrakontroller och begränsningar av ”övertalande design” – funktioner som gör apparna svåra att släppa, så som exempelvis autoplay, personliga flöden, evighetsscroll och pop-ups.

Kravet på åldersverifiering i själva enheten är det som är mest bekymmersamt. Först förväntas det bli föremål för ett krig mellan techbolagen. Plattformsföretagen stödjer lösningar på app-nivå, medan appföretag och systemutvecklare hellre vill se lösningar kopplat till hårdvaran. Det är en fråga om teknik.

Men hur den tekniska lösningen än ser ut är det ett mycket farligt förslag för allas yttrandefrihet. För att barn ska kunna identifiera sig, måste ju alla identifiera sig. Det går inte att lösa på något annat sätt. Människor måste emellertid ha rätt att vara anonyma på nätet. Det ska gå att uttrycka sin åsikt anonymt, utan att frukta repressalier. För vad händer annars med visselblåsare? Det är en viktig möjlighet att anonymt kunna rikta allmänhetens uppmärksamhet på missförhållanden, stora som små. Men även i mer vanliga sammanhang måste det gå att ta ställning eller uttrycka sig utan att staten blandar sig i.

Det är desto mer problematiskt eftersom Europakonventionens mänskliga rättigheter säger att rätten till yttrandefrihet innefattar friheten att sprida tankar utan offentlig myndighets inblandning. Hur nu det ska gå till när alla först måste identifiera sig? 

Förslaget skickades ut inför det digitalministermöte i EU som kommer hållas i juni. Och det är öppet för allmänheten att säga vad du tycker om förslaget. Glöm inte att registrera ditt namn och mailadress bara, för det är obligatorisk information för att du ska få vara med och ha en åsikt om EU:s förslag som tar bort möjligheten att vara anonym på sociala medier.

Det här är ett i raden av initiativ från EU för att begränsa medborgarna. Chat Control 2 är ett annat. Där vill EU göra det obligatoriskt med client-side scanning, det vill säga spionprogram på applikations- eller systemnivå i allas telefoner och datorer. Syftet sägs än en gång vara att skydda barn, denna gång genom att spionprogrammet ska söka efter barnpornografi i allas kommunikation. Länge hävdade EU-kommissionen, med svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) i spetsen, att det var tekniskt möjligt att skanna innehållet i totalsträcks­krypterade konversationer utan att bygga in bakdörrar. Det är helt felaktigt. Förslaget om Chat Control 2 innebär massövervakning av allas kommunikation.

Lyckligtvis stoppades förslaget precis när det såg ut att gå igenom, och då presenterade det tillträdande polska ordförandeskapet ett nytt upplägg i början av året. Det gick ut på att meddelandetjänster kan fortsätta att frivilligt söka efter sexuella övergrepp mot barn i användarnas meddelanden, precis som i dag. Alla länder är dock inte nöjda med detta, vissa vill gå längre, i linje med Chat Control 2. När ordförandeskapet går över till Danmark den 1 juli, förväntas ett nytt förslag läggas fram. Återstår att se vad det innebär.

Det är inte utan att man börjar undra ifall EU förstår att internet är gränslöst – det stannar inte vid EU:s gränser. Att EU inte förstår tekniken bakom är i högsta grad tydligt. EU måste sluta gömma sig bakom barnen, förslagen drabbar alla användare. De är oproportionerliga och ett konkret hot mot yttrandefriheten och rätten till privatliv, inbäddat i missriktad välvilja. Det är inte svårt att föreställa sig hur dessa verktyg kan missbrukas av en stat för att förtrycka medborgarna.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.