Det ligger nära till hands att kräva bättre säkerhet genom övervakning, efter det sabotage som riktats mot Gotlands vattenförsörjning. Något kan man säkert förbättra vår beredskap på detta sätt, åtminstone när det gäller infrastrukturens mest känsliga delar. Men det är inte tillräckligt och bör förmodligen inte ens vara huvudspåret. Vattenförsörjningen är en alltför utspridd och svårövervakad samhällstjänst för att man på detta ska kunna garantera dess funktion. Gotland behöver en robust vattenförsörjning som kan fungera även om den utsätts för flera sabotage. Det måste också finnas förmåga och kompetens att snabbt återupprätta saboterade delar av vattenförsörjning.
Det finns mycket att lära i Ukraina om hur man under kris eller krig upprätthåller tillgången på exempelvis vatten och el under angrepp av en yttre fiende som gör sitt jävligaste för att slå ut infrastrukturen.
Vi vet fortfarande vem som försökt sabotera vattenförsörjningen. Vi vet heller inte något om vad motivet var eller hur långt ambitionerna sträckte sig. Det är inte svårt att fantisera ihop flera olika fullt möjliga sannolika scenarier och ännu fler möjliga men osannolika. I nuvarande läge har jag dock ingen lust att sätta några av dessa på pränt.
Det är naturligtvis viktigt att ta reda på vad som hänt och identifiera skyldiga. Men jag tror egentligen inte att det är så avgörande för vad vi behöver göra. Oavsett om främmande makt är inblandad eller ej så är hotet en realitet. Det finns fientligt sinnade främmande makter som kan ha ett intresse av att helt eller delvis slå ut Gotlands vattenförsörjning och det är ett hot som vi behöver kunna möta och hantera, oavsett vem eller vilka det var som bröt strömmen till pumpen vid Tingstäde träsk.
Gotland är inte den enda landsändan som har en underhållsskuld till VA-nätet. Pär Dalhielm, vd på branschorganisationen Svenskt vatten, påpekar för Helagotland att kommunerna kommer att behöva genomföra mångmiljardinvesteringar. Och det var sant redan innan Sveriges säkerhetsläge försämrades.
Sveriges beredskap behöver dessutom förbättras i flera andra avseenden, vad det gäller exempelvis livsmedel, läkemedel, energi och drivmedel för att nämna några viktiga exempel. För att inte tala om hur mycket vi behöver satsa på försvaret
Det är mycket dyrare att leva i en osäker värld än i en trygg värld där alla grannar är goda och resonabla.
Ansträngningarna för att göra Gotlands vattenförsörjning mer robust kommer att kräva resurser, men förutom att förbättra vår beredskap så kan det också förbättra Gotlands vattenförsörjning även i fredstid så att den inte behöver vara ett hinder för öns utveckling. I så fall för det onda åtminstone något gott med sig.