En knapp seger för Trudeau i Kanada

Justin Trudeau, vinnare i det kanadensiska valet,

Justin Trudeau, vinnare i det kanadensiska valet,

Foto: Ryan Remiorz/TT

Ledare2019-10-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var parlamentsvalet i Kanada måndag 21 oktober. Landet har drygt 35 miljoner invånare. 

Kanada har likheter med västeuropeiska länder, i att vara en välfärdsstat, i vapenlagar, offentlig finansiering av välfärd och sjukvård via skatter, att ha ett parlamentariskt system. 

Populärkulturen (tv, film) gör att USA är mer levande i svenskars medvetande än Kanada. Men Kanada har en stark position i att många i Sverige känner till landet, kanske från hockeyn.  

Sedan valet 2015 har Justin Trudeau varit premiärminister i en majoritetsregering bestående av hans liberala parti. Justin Trudeau har haft stjärnglans runt sig sedan han valdes och i början av premiärministertiden. 

Justins pappa, Pierre, var ledare för liberala partiet och premiärminister för cirka 40 år sedan. 

Det har varit skandaler runt Justin Trudeau. Han avslöjades i ett foto ha färgat sig svart i ansiktet i samband med en maskeradfest då han var yngre. Det ansågs visa på omdömeslöshet.

Trudeau gick till val på att förbättra Kanada miljömässigt. Hans regering har infört en koldioxidskatt för personer, som väckt motstånd bland delar av befolkningen. Det har lett till kritik från kol-, olje- och gasindustrin samt det konservativa partiet.

Samtidigt har miljömedvetna tyckt att Trudeau inte gjort tillräckligt för att förbättra miljön och bekämpa klimathotet. De kritiserar Trudeau för att hans regering godkänt att en dyr ny pipeline för fossilt bränsle dras.

Justin Trudeau och hans regeringsparti har hamnat i kläm mellan olika intressen gällande miljö- och klimatfrågor. 

Valet slutade med att Trudeau vann i bemärkelsen att han kan fortsätta regera. Hans parti blev störst i mandat, 157 av 338, trots tillbakagång med 20 mandat. 170 behövs för majoritet.

Det konservativa partiet lett av Andrew Scheer lyckades med 121 mandat, en ökning med 26, inte få tillräckligt med mandat. Detta trots att partiet blev störst i röster på 34,4 procent. Det var 1,3 procentenhet före Liberalerna. 

De konservativa är starka i västra och mellersta Kanada. Liberalerna är starka i de flesta av städerna och i östra Kanada. För sitt fortsatta regerande kommer Trudeau behöva samarbeta med andra partier. 

De är regionala partiet i Quebec, som gick framåt i röster och mandat till tio procent, och ett socialdemokratiskt parti som fick 16 procent av rösterna och sju procent av mandaten.

Det gröna partiet nästan fördubblades till 6,5 procent, men fick bara ett mer mandat, 3 totalt. Valsystemet i Kanada är som i Storbritannien. Det missgynnar små partier om de inte är stora i en viss region.