Låt skattenytta styra den offentliga sektorn

Efter tre och ett halvt års utredningsarbete presenterar ”Kommissionen för skattenytta” nu sin slutrapport.

"Vad fan får vi för pengarna?", undrade Leif Östling.

"Vad fan får vi för pengarna?", undrade Leif Östling.

Foto: Meli Petersson Ellafi

Ledare2025-05-20 08:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Intervju

Det är ett initiativ startat av Leif Östling, tidigare VD för Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv. Det var han som yttrade de nu bevingade orden “Vad fan får vi för pengarna?”, vilket blev starten för ett arbete med att undersöka hur effektivt skattemedlen i Sverige används.

Vad är det mest avgörande budskapet från rapporten?

Att våra politiker måste vara varsamma med skattebetalarnas pengar och vara klara över att det inte är deras pengar, utan medborgarnas pengar. Det handlar om att få ut mer av varje skattekrona. Skattenyttan måste bli den nya måttstocken för hur vi styr den offentliga sektorn. 

Har ni sett exempel där skattemedel används särskilt effektivt – och tvärtom? 

Tittar man på kommuner kan vi konstatera att det inte finns något som helst samband mellan kostnader för verksamheterna och vilken kvalitet som kommer ut. Däremot kan vi konstatera att kommuner med hög andel upphandlade aktörer har väsentligt lägre kostnader och därtill även högre kvalitet.

Det vi lär oss är att det är konkurrens, ledarskap, styrning och uppföljning som gör skillnaden – inte storleken på budgeten. Vi bör mäta skattenytta genom både kvalitativa och kvantitativa indikatorer: resultat i välfärden, användarnöjdhet, effektivitet i förvaltningen och jämförande kostnader per levererad tjänst.

Finns det brister i den offentliga sektorns redovisning gentemot medborgarna?

Jag tror få medborgare känner till vilken kvalitet man har i verksamheter och till vilken kostnad – exempelvis jämfört med grannkommunerna eller liknande kommuner i andra delar av landet. Det behövs en sammanhållen, lättillgänglig rapportering – inte minst digital – där varje medborgare kan se vad skattemedlen går till, och vad de levererar tillbaka. Transparens skapar förtroende.

Regeringen måste ta ett helhetsgrepp över effektiviteten i hur våra skattemedel används. Inte en krona bör fördelas till verksamheter där man inte har kontroll på hur befintliga medel används. Regeringen bör inrätta ett effektiviseringskansli värt namnet!

Vad krävs för att ert arbete ska få verklig effekt?

För att våra slutsatser ska få effekt krävs politisk vilja, men också ett tryck underifrån – från medborgare, media, forskare och myndigheter. Nästa steg är att fortsätta driva frågan: i debatt, i samtal med beslutsfattare och i praktiska initiativ. Vi har sått ett frö genom analys och kartläggning. Nu går vi in i en fas av praktisk handling. Vi måste påminna oss varför vi betalar skatt: för att skapa ett bättre samhälle. Men då måste vi också ha modet att ifrågasätta vad vi får tillbaka – och våga göra om det som inte fungerar. 

Det är inte ett angrepp på välfärden – det är att ta ansvar för den och för framtida generationer.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.