Det är tufft läge och panik i butiken för S

Det är "panik i butiken" nu för regeringen med flera problem. Den är pressad av uppmärksammade skjutningar och sprängningar.

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Foto: Lars Larsson/TT

Ledare2019-11-25 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ledare

På ett jobb jag innehade hade min chef uttrycket att det är "panik i butiken". Arbetsplatsen var inte en butik, men uttrycket syftade på när det var ett svårt läge.

På liknande sätt är det "panik i butiken" nu för regeringen. Den är pressad av skjutningar och sprängningar. Att andra brott minskat skyms. 

De samtal om åtgärder mot gängvåld som inleddes blev det avhopp från. Och en debatt var om varför Sverigedemokraterna inte var inbjudna. 

I en intervju i SVTs Agenda 17/11 gjorde statsminister Stefan Löfven (S) dåligt ifrån sig. Eller så räckte det inte att han talade om brottslighetens orsaker i form av fattigdom, segregation, arbetslöshet och klassklyftor när många förväntade sig besked om hårda tag och skärpta straff. 

Och så är det migration med invandring. De ämnena är framträdande nu, även om antalet asylsökande minskat. Det finns ju även anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring, vars generösa regler och stora omfattning kritiseras allt mer.

Som om inte problemen för regeringen rörande brott och migration var nog har arbetsförmedlingen seglat upp. Detta beroende på att Vänsterpartiet avser väcka misstroende mot ett statsråd för neddragningen gällande Arbetsförmedlingen, AF. 

Förändringen av AF är en del av januariavtalet och har drivits av Centerpartiet. Minskad och ändrad AF är ett nyliberalt projekt som importerats från Australien där det lyckats dåligt. De delar som någorlunda fungerat där, som förmedla jobb som är enkla, är inte relevanta i Sverige som har få sådana jobb.

Nästan bara C är för en ändring av AF av det slag som är på gång. Nästan alla andra partier är emot eller har invändningar.

V kan komma att få med sig M och SD på misstroendevotum om AF mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Med även KD kan votumet i riksdagen gå igenom. 

Att ledande regeringspartiet S är bundet av januariavtalet försvårar för det att använda mer pengar till offentlig välfärd i kommuner och regioner. 

Väljarstödet för SD är dessutom högt, runt 23 procent. Frågor som gynnar SD är centrala i debatten. Flera väljare som förr röstat på S sympatiserar nu med SD, trots att SD är för att en moderat blir statsminister. 

Flera saker bidrar alltså till "panik i butiken" för regeringen. S måste hitta en väg ur detta. Annars kan partiet bli tvunget att ta ned sitt namn från skylten ovanför regeringsbutiken före eller senast 2022, med eller utan extra val.