Att jobba för Payex är inte vad det varit

Det blir smärtsamt tydligt när ägaren vill reducera antalet anställda.

Solitt men skakigare.

Solitt men skakigare.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Ledare2023-02-08 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var många specifikt gotländska företeelser att ta in när jag flyttade till Gotland. Saker som gjorde att Gotland avvek från andra ställen jag bott på. En av dessa var den dominerande roll som Payex spelade och företagets speciella interna kultur som skapade en väldigt tätt sammanhållen arbetsplats. Det finns det förstås andra företag på andra platser som har en liknande position, men inte där jag har bott.

Det har gått några år sedan dess. Fler än jag vill kännas vid. Jag undrar hur mycket av den speciella företagskulturen som finns kvar nu.

På vägen – 2017 – såldes Payex till Swedbank. Företaget hade då hunnit gå från en snabbväxande uppstickare till ett mer moget företag. Swedbank var en bra köpare för grundaren Max Hansson. Frågan var hur bra köparen skulle bli för Payex. Swedbank är en bank som har svaga ägare och är ingen entreprenör. Sedan köpet av Payex har Swedbank haft en turbulent tid bland annat med penningtvättskandal i Baltikum och en sparkad vd som helt nyligen friades i domstol. Swedbanks börskurs har inte utvecklats väl alls sedan 2017.

Payex – i sin tur – genererade en förlust på 324 miljoner kronor under 2021. Swedbank har skrivit ner företagets värde med 425 miljoner. Och nu ska företaget säga upp 75 anställda, huvudsakligen men inte enbart på Gotland.

Man kan inte komma ifrån att det är skillnad på att ägas av en entreprenör eller att ägas av en bank som i sin tur har svaga ägare.

Är det inte påfallande ofta som det inte går som tänkt, när ett etablerat och förvaltande storföretag försöker att genom köp förvärva det som nyare och växande företag lyckats bygga genom att tänka nytt och annorlunda

Företagande är en dynamisk verksamhet, oavsett om man talar om hela näringslivet eller enskilda företag. Stora och etablerade företag kan med tiden krympa eller till och med upphöra att existera. Det viktiga är att det finns växande företag som kan dra nytta och vara nyttiga för dem som åter blir tillgängliga på arbetsmarknaden.

Payex verksamhet påverkas av den vikande konjunkturen. Förre transaktioner innebär en krympande affär. Och det är väl inte världens bästa tillfälle att bli friställd. Arbetsmarknaden är ju inte som hetast när det är många företag som drar ner samtidigt. Det är lågkonjunkturens natur.

Att bli av med jobbet kan vara ett hårt slag. Även om det inte finns någon anledning att ta det som ett personligt misslyckande, så är det lätt att det påverkar självförtroendet. Det underlättar inte.

Men även om konjunkturen är svag så är det fortfarande efterfrågan på kvalificerad arbetskraft. De som jobbat för Payex har i hög utsträckning kompetens som är efterfrågad av många.

GA

Detta är en ledare för Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.