Vandelskrav bra men löser inte allt

Nyligen presenterades utredningen om vandelkrav för uppehållstillstånd och medborgarskap. Den som inte sköter sig kan få sitt tillstånd att leva i Sverige nekat eller tillbakadraget.

Migrationsminister Johan Forssell (M) har fortfarande oklarheter att klara ut.

Migrationsminister Johan Forssell (M) har fortfarande oklarheter att klara ut.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ledare2025-04-03 09:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är i grunden en rimlig åtgärd. Att få leva i Sverige och ta del av dess förmåner är inte en av gud given rätt, utan något som ska förtjänas genom att man respekterar lagar och regler. Det ska inte vara möjligt att komma hit och leva rövare eller missbruka systemen.
Vandelskrav är emellertid inte helt utan baksida. För den som inte är född svensk kan konsekvenserna bli betydligt hårdare än för oss andra. Den som fötts här kan fuska med bidrag, begå brott och leva på andras bekostnad utan att riskera utvisning. Det skapar en inbyggd ojämlikhet i hur lagarna slår.

Att enbart rikta skarpa konsekvenser mot de som kommit hit kan upplevas som orättvist, men det betyder inte att skärpningen i sig är felaktig. Snarare pekar det på att vi kanske borde vara hårdare mot alla som missbrukar systemen. Här är det också rimligt att resonera om att minska utrymmet för missbruk genom att göra fler bidrag till avdrag.
Däremot är gränsdragningen inte helt enkel. Vid grov kriminalitet och bidragsfusk är det relativt okontroversiellt att dra en skarp linje, men vad ska gälla för yttrandefriheten? Migrationsminister Johan Forssell (M) har lyft fram LVU-protesterna som exempel på vad som kan leda till indraget uppehållstillstånd, men hans egen moderata riksdagskollega talade ju vid en sådan demonstration. När börjar en kritisk röst bli ett hot mot rikets säkerhet? Detta måste vara betydligt mycket tydligare än vad Forssell hittills lyckats förmedla.

Det blir ännu mer komplext av att Sverige under lång tid haft en naiv syn på integration. Uppfattningen har varit att den som talar svenska och har ett jobb automatiskt blir en del av samhället. Men se på reaktionerna på mordet på den koranbrännande Salwan Momika. Många av de som hyllade mordet var etablerade, hade jobb och talade svenska. Inte sällan var de offentliganställda. Integration handlar inte bara om yttre attribut som jobb och språk, utan också om vilka värderingar man bär med sig.

I slutändan bygger ett fungerande samhälle på att alla – eller nästan alla – accepterar de grundläggande spelreglerna. Det handlar om mer än att bara följa lagar. Det är trots allt ofta vardagens oskrivna regler som gör Sverige till ett land att uppskatta. Att ställa tillbaka kundvagnen, att inte prata i mobilen på bio, att inte tränga sig i kön. Det är inte lagstiftning som gör att svenskar följer dessa normer, utan en inbyggd förståelse av att samhället bara fungerar om alla gör sin del.
Vandelskrav för nya medborgare är ett viktigt steg för att skydda Sverige från dem som vill utnyttja det. Men lagstiftning kan aldrig skapa den sociala tillit och de gemensamma normer som gör att samhället fungerar. Det måste vi alla bidra till – oavsett hur länge vi bott i Sverige.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.