Juli har inte varit någon bra månad för hotellen på ön, jämfört med tidigare år. Beläggningen har sjunkit under veckorna 29 till 32, berättar Carl von Schulman på hotell S:t Clemens för Helagotland.
Det är definitivt ett problem för branschen. Beläggningsgraden är sett över ett helt år relativt låg för hotellen på Gotland, vilket kan kompenseras med en god högsäsong och ett relativt högt prisläge. Men om heta hotellsomrar svalnar kan det ge lönsamhetsproblem.
Det finns ingen färdig och vederhäftig analys av vad förändringen beror på, men Carl von Schulman tar upp på färjepriserna och den allmänna bilden av dem.
– Efter att biljettpriserna steg så kraftigt i fjol har bilden av att det är orimligt dyrt att ta båten till Gotland börjar sätta sig alltför djupt bland svenskarna.
Själv tror jag inte att bilden av färjepriserna ska beskrivas som problemet, så länge bilden är korrekt. Även för gotlänningar har höjningarna varit kännbara. Men om man dessutom råkar veta vad besökande vänner och släktingar tvingats betala för överfarten i sommar så är svårt att hävda att föreställningen om höga färjepriser skulle vara felaktig. Om det råder en vitt utbredd uppfattning att det kan vara dyrt att åka till Gotland, så blir ju kunderna åtminstone inte överraskade när de ska göra bokningen.
Vi får liksom aldrig upplägget för färjetrafiken prövat i grunden. De gotländska ståndpunkterna utformas efter Destination Gotlands ttqafiklösning och nyligen har en ny upphandling genomförts över våra huvuden med en förväntad vinnare. Den här gången var både Gotlandsbolaget och Trafikverket nöjda. Men hur är det med demm som ska resa och de som ska frakta?
Om jag ska spekulera vidare så tror jag inte att färjepriserna är hotellens enda problem. Jag misstänker också att det sker en förskjutning mot att besökare väljer andra former av korttidsboenden, exempelvis via privatuthyrning. Erik Öhrn, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring, berättade tidigare i sommar hur uthyrningen via Airbnb tredubblats på fem år. Privatuthyrningen tillhör en skattemässigt fördelaktigt behandlad grå ekonomi, vilket gör konkurrenssituationen för hotellen besvärlig när det gäller privatkunder som betalar ur egen ficka.
Även om antalet gästnätter på hotellen minskat i juli, så är ju intrycket från Visbys innerstad inte att antalet besökare i allmänhet har minskat jämfört med tidigare år. Snarare tvärtom.