En teori om varför fartyg försvinner i Bermudatriangeln är att de slukas av havet när det bubblar upp metangas från bottnen. När vattnet fylls av gasbubblor förlorar det mycket av sin densitet och sin bärkraft och skepp som normalt flyter mer eller mindre faller plötsligt under ytan.
Lite så tror jag att det kan vara med Destination Gotland senaste (och stora) prishöjning. Det finns verkliga fördyringar bakom prishöjningen, men den är så stor, och företaget så uppenbart välmående, att det plötsligt börjar bubbla under skrovet. Det kan få saker att hända som Destination Gotland varken förväntat sig eller önskar. Och en ny upphandling är på väg att börja. Kanske...
Ett tecken i tiden är näringslivstidningen Dagens Industris analytiska artikel om Gotlandsbolaget i veckan som gick, med rubriken "Lönsamheten är dold under ytan". DI konstaterade bland annat:
"Börsen fick ett höglönsamt bolag med stora dolda tillgångar när Gotlandsbolaget listades i december. På sex år har bolaget genererat 3 miljarder kronor i kassaflöde. Det är lika mycket som staten betalat till bolaget för att driva trafiken under perioden, visar Di:s granskning. Samtidigt höjer bolaget nu priserna med 30 procent för Gotlandsresan."
Oavsett om man gör invändningar mot detaljer i Dagens Industris analys eller ej så är subventionerna stora (och ökande), priserna är höga (och ökande) och bolagets lönsamhet god. Destination Gotlands prisökning skapar då ytterligare motiv och potentiellt stöd för att faktiskt förändra rådande ordning, istället för att genomföra en ny upphandling som är lik de tidigare. Om Trafikverket vill genomföra stora förändringar så har Destination Gotlands prishöjning bidragit till att skapa förståelse för det
Jag undrar om inte Gotlandsbolaget också insett detta. Är det därför prishöjningarna för resenärer och frakt länge var tämligen blygsamma, jämfört med hur bränslekostnaderna ökade? Men så kom en börsintroduktion som förändrade förutsättningarna. Om det var politiska hänsyn som hållit tillbaka priserna, så var detta motiv inte längre tillräckligt starkt. Att den senaste och största prishöjningen kom just när den kom är knappast någon slump.
Frågan är om Gotlandsbolaget därmed berövat sin egen verksamhet dess politiska flytkraft.