I medierna rapportering och analys har det ofta hörts diskussioner om Socialdemokraterna gör en höger eller vänstersväng. Min alldeles egna analys är att den kongress som varade i dagarna fem och som avslutades i söndags, var en helt vanlig socialdemokratisk kongress.
Först beslutade kongressen om hur man vill att det framtida samhället ska se ut med lite breda penseldrag, för att därefter ta hand om hur man kommer dit.
Allt detta har i de flesta fall skett i stor enighet, även om debatter och olika syn på frågor inte har saknats. Och självklart finns det frågor där man inte kom överens, frågor där majoriteten fick bestämma vägen.
Vad är det då för samhälle som Socialdemokraterna vill se om de får möjlighet att bestämma, utifrån partiets förslag till nytt partiprogram.
De vill utifrån se ett jämlikt och demokratiskt samhälle grundat på alla människors lika värde och lika rätt. Ett samhälle där alla människor är delaktiga och lever fria och jämlika.
Ett samhälle som bygger på plikt och rätt, där var och en bidrar efter förmåga och får efter behov, där tillit råder mellan människor, som tillsammans skapar något bättre än vad var och en kan åstadkomma på egen hand.
Socialdemokratin vill avlägsna de ekonomiska, sociala och kulturella hindren för människors frigörelse. Den vill bryta de maktordningar som begränsar människans frihet och trygghet.
Det är här som Socialdemokraterna skiljer sig från andra frihetssträvande partier och ideologier. Det är staten som ska garantera människornas frihet och det genom att skapa ett jämlikt samhälle.
Här kommer fördelningspolitiken in där skatter och socialförsäkringssystem omfördelar från de med förmåga till de med behov.
Göran Person myntade uttrycket ”den som är satt i skuld är icke fri”, men fri är inte heller den som inte har något jobb, den som är sjuk eller den som av annan anledning inte kan klara sin försörjning själv. I ett det jämlika samhälle som Socialdemokraterna vill se, är arbetslösheten låg, sjuka får vård eller mediciner utan att bli fattiga och därmed förlora sin frihet, och andra som av ren otur drabbats av olycka och inte kan försörja sig själva ska givetvis tas om hand på bästa möjliga sätt.
Men även skolpolitiken har ett stort ansvar för att skapa jämlika förutsättningar i livet.
Som ni förstår så finns det en hel del frågor om hur Socialdemokraterna ska komma dit, för så ser ju inte samhället ut i dag.
Svaren på en del av de frågorna kommer jag ta upp här framöver, men först ville jag beskriva de breda penseldragen som kongressen först hade att ta ställning till. De breda penseldragen som pekade ut vägen dit besluten i sakfrågorna ska leda.