Varken vÀnster eller höger, liberaler eller konservativa, ser ut att kunna samla 50 procent av mandaten i riksdagen. Majoriteten kommer dÀrför skifta med olika sakfrÄgor. Vi kan förvÀnta oss fler regeringsbyten och fler lÄsningar Àn vi varit vana vid under efterkrigstiden.
Talande Àr att den politiska rapporteringen nu, mer Àn ett och halvt Är före riksdagsvalet, redan fokuserar pÄ spelet kring eventuella block. Det finns en önskan att fÄ veta hur uppstÀllningen ser ut. I mellandagarna har Centerpartiets (Expressen 28/12) och Liberalernas (Expressen 27/12) partiledare intervjuats om hur de ser pÄ januariöverenskommelsen och om hur de tÀnker gÄ till val Är 2022.
Intresset för just Centern och Liberalerna pÄminner om den inneboende trögheten i partisystemet. L och C Àr inte lÀngre i nÄgon sjÀlvklar ideologisk mittenposition. Skulle man dela upp de svenska partierna efter en klassisk vÀnster-höger skala skulle C bli högerytter. Mitten skulle kanske intas av Sverigedemokraterna. Tittar man till den nya ideologiska skiljelinjen som handlar om saker som migration, brottslighet och nation hamnar ocksÄ C i en ytterhetsposition men nu i den progressiva hörnan.
Mitten Àr alltsÄ frÀmst en frÄga om tradition och arv. L och C Àr de tvÄ partier som har mest erfarenhet av att samarbeta bÄde med M och med S. Det ger dem en sÀrstÀllning och en styrkeposition i det nya landskapet. De kan förskjuta majoriteter. Men det finns skillnader mellan L och C. Liberalerna har erfarenhet av att samarbeta i sakfrÄgor med S. Centern har erfarenhet av flera lÄnga samarbeten, frÄn 30-talets kohandel och framÄt.
I tvÄ intervjuer som gjorts med Sabuni och Lööf i mellandagarna framkommer dessa gamla skillnader mellan de tvÄ partierna. Centern kÀnner sig mer hemma i januariavtalet och har lyckats fÄ igenom större framgÄngar i förhandlingarna med Socialdemokraterna. Liberalerna dÀremot tycker att förhandlingarna varit stökiga och de Àr inte nöjda med konstellationen.
Skillnaden Äterspeglas i opinionsmÀtningar dÀr Centerpartiet befÀst ett lÀge dÀr de har nÄgon halv miljon fler sympatisörer Àn under Maud Olofssons borgerligt inriktade ledarskap. Liberalerna dÀremot hÀnger lösare Àn vanligt med flera opinionsundersökningar som visar att de ligger under riksdagsspÀrren.
MÄnga bedömare ser det dÀrför som rimligt L och C gÄr till var sitt block. Men för Centerpartiet föreligger inget intresse i att fÀsta sig. I intervjun med Annie Lööf upprepar hon talepunkterna frÄn tiden dÄ hon förhandlade Ät bÄda hÄllen efter valet 2018. Avsaknaden av tydliga besked blir en styrka i förhandlingarna. Annie Lööf har blivit en politisk kanske-man. NÄgon som vill ha alla fördelar med ett förhÄllande men samtidigt inte binda sig. Strategin har dock en svaghet. Moderaterna kan ha lÀrt sig av 2018 och tröttnat pÄ Centerns dubbelspel. DÄ mÄste Lööf gÄ till val som bihang till Socialdemokraterna.