Att hålla en budget i sitt eget hushåll är inte det lättaste, men med lite god vilja, rutin och tur kan man lyckas. När man fastslår en årsbudget är det ofta rätt lång tid kvar till bokslutet och mycket kan hända. Priser på varor man måste ha kan öka mer än beräknat och nya kostnader kan komma till. Det är lite av charmen med budgetarbete, man vet aldrig hur utfallet blir. När Region Gotlands budget beslutas är det ett halvår kvar innan den ens träder i kraft. Visserligen justeras siffrorna en sista gång i november, men i det stora hela blir det inga stora förändringar. Nu är regionens budget betydligt svårare att sia om då många olika verksamheter är svårberäknade. Dessutom har en hel del av regionens verksamheter en ekonomi som är beroende av statsbidrag och att de utbetalas i tid. När bokslutet väl kommer har det gått över 18 månader sen den kvalificerade gissningen gjordes.
Just därför har jag varit extremt kritisk till de borgerliga politikernas tuffa debatt-ton där den tidigare rödgröna politiska ledningen blev hårt åtgången. Det fanns till och med krav från de borgerliga att nämndordföranden skulle avgå för att de inte höll budget. Det behövdes enligt den borgerliga retoriken ett nytt ledarskap för att få ordning på ekonomin. Även om regionen som helhet gjort stora överskott.
Det centerledda minoritetsstyret har med andra ord en hel del att leva upp till. Regionens första år med det nya ledarskapet är ingen direkt succé. Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, har absolut svårast att gissa sina kostnader och för 2019 blev utgifterna omkring 120 miljoner kronor mer än budget. Men samtidigt ökade intäkterna med cirka 80 miljoner kronor jämfört med budget. HSN:s bokslut för 2019 landar på nästan 40 miljoner minus. Socialnämnden, SON, är den nämnd förutom HSN som har mycket svårt att beräkna sin kostnader, vilket visat sig i boksluten genom åren. 2019 gör man för första gången på många år ett överskott. Men när man granskar siffrorna ser man rätt fort att överskottet beror på att pengar från migrationsverket dels betalats ut i tid för 2019, men också sent gällande 2018. SON använde 21 miljoner kronor mer till sina verksamheter än budgeterat, men intäkterna ökade med 25 miljoner. Även barn- och utbildningsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, tekniska nämnden och miljö- och byggnämnden gjorde underskott 2019. Det är bara regionstyrelsen som, förutom SON, gör ett överskott, vilket inte är någon överraskning.
Som ni förstår har ingenting blivit bättre med det nya ledaskapet, förutom att jag tror att det kommer att märkas i debatten är att det är en ny opposition. En opposition som jag hoppas kommer att ha en betydligt ödmjukare inställning till den kvalificerade gissning som en budget är, än vad det nuvarande styret hade i opposition.