Enighet kring behovet att värna vår liberala demokrati

Det pågår ständigt små förflyttningar i det offentliga samtalet som sakta förändrar tonläge och ordens innebörd och värde.

Centerpartiets ledare Annie Lööf höll i går sitt sommartal på Carlhälls Gård på Långholmen i Stockholm.

Centerpartiets ledare Annie Lööf höll i går sitt sommartal på Carlhälls Gård på Långholmen i Stockholm.

Foto: Christine Olsson

Ledare2021-08-31 07:04
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Först var det när kritik mot rasism och hatretorik förklarades med den numera klassiska tillägget: "... men det får man väl inte säga i det här landet..." och "Jag är inte rasist, men...".

Som om problemet inte var rasismen utan att man kallar rasism för rasism. Offerkoftan sattes på och man bölade över hur synd det var om rasisterna tills läget långsamt vändes och det blev tillåtet att säga i stort sett vad som helst i det här landet utan att det bekom folk.

Att beskriva invandrare som en "belastning" hade varit totalt omöjligt för bara några år sedan. I dag talar flera partiledare om människor på detta sätt. Anständighetens gräns är passerad så många gånger att här borde det verkligen talas om ökad gränskontroll.

Liberala demokrater hånas när de pekar på Polen och Ungern där samma retorik som nu får ökad acceptans i Sverige, har lett till statlig inblandning i akademin, medierna och människors vardagliga frihet – inte minst människor som av staten anses älska fel människor.

Bit för bit förminskas allvaret i att även svenska partier vill förbjuda viss forskning och utbildning samt inskränka fria mediers självständighet. 

Hoten mot vår liberala demokrati är inget hittepå eller överdriven politisk retorik. Det är fullt synligt för den som vill se. Utan att man för den skull tror att Tredje riket ska återuppstå eller demokratin i sin helhet kommer att förkastas. Men om demokratin ska förändras så är det genom att växa och omfatta fler, inte minska och begränsa.

Det är med detta i åtanke som Centerpartiet nu går ut med skarpa förslag om hur våra demokratiska institutioner kan skyddas bättre än i dag. För i dag är detta skydd löjligt skört. På fjorton månader kan demokratin vara avskaffad i Sverige, konstaterar bland andra Olle Wästberg i sin bok "Den hotade demokratin".

Liberalerna föreslog i stort sett samma saker som nu Centerpartiet för att stärka demokratin redan för två månader sedan och flera partier har motionerat i samma riktning genom åren. 

Det pågår också arbete i en parlamentarisk kommitté som tillsattes som en del i Januariavtalet. I början av nästa år ska ett betänkande lämnas om formerna för ändring av grundlag och åtgärder för att stärka domstolarnas oberoende.

Det finns således ett brett politiskt stöd för sådan reformer. Samtidigt finns det ett parti (SD) som pekar ut just det liberala samhället som sin största fiende, ett parti som tre borgerliga partier tyvärr har lierat sig med.

Nu ska stämman med Centerpartiet behandla de förslag som partiledaren Annie Lööf presenterade i sitt sommartal i går.

Stämman hålls (till största delen digitalt) 23-26 september.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.