Besparingspaketet börjar utkristallisera sig

Nu börjar de stora besparingarna som den borgerliga minoriteten vill se genomförda att utkristallisera sig.

Nu börjar de stora besparingarna som den borgerliga minoriteten vill se genomförda att utkristallisera sig.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2019-11-15 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu börjar vi se hur borgarnas stora besparingspaket drabbar gotlänningarna. Som jag beskrivit det förut hade jag förståelse för besparingarna i våras då alternativet var höjd kommunalskatt. Jag höll inte med, då jag såg att besparingarna skulle få för stora följder, men jag förstod.

Men när regionen nu till budgetjusteringen kan lägga till 90 nya miljoner årligen, på grund av förändringar i det kommunala/regionala utjämningssystemet, är jag förvånad över att borgarna inte tar tillbaka eller minskar besparingskravet. Jag uppfattar nu att besparingarna inte är ekonomiskt utan ideologiskt betingade. Man vill helt enkelt dra ner på regionens verksamheter, strukturera om hela regionen.

Nu börjar det utkristalliseras vilka verksamheter och vilka gotlänningar som kommer att drabbas av omstruktureringen. Dessutom försöker man smyga igenom besluten så man slipper kritik i media. Exempel på det är att inte genomföra samråd med de organisationer som företräder olika grupper eller lägga fram viktig information först vid sittande bort. Allt för att slippa ta debatt innan beslutet är taget.

En verksamhet som tidigt varit känd som hotad är Fritidsbankerna. De startades som integrationsprojekt, men har utvecklats till något så mycket större. På Fritidsbankerna kan barn och ungdomar låna idrottsutrustning för att prova på verksamheter de annars inte fått möjlighet att testa. Skolorna har också haft ett bra utbyte av den utrustning som stått till förfogande. Men inte nog med att verksamheten varit bra för barnen, de som fått möjlighet att arbeta där har varit personer som haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. En samlad idrottsrörelse är upprörd över den minimala besparing som detta innebär i kronor jämfört med de stora konsekvenser besparingen får. Med 90 miljoner extra kan inte 400 000 kronor vara ett ekonomiskt bekymmer. 

Socialnämnden har nu fått sig tillhanda den utredning de begärt om möjligheten att privatisera fler av regionens särskilda boenden, eller äldreboenden som vi säger till vardags. Utredningen visar att marknadskrafterna, precis som jag tjatat om, inte lär vara intresserade av de små enheterna, då de redan drivs så effektivt som det går i regionens regi. Där finns enligt utredningen inga möjligheter att privata alternativ ska kunna bli billigare. De enheter som kan bli aktuella är sex stycken stora enheter som dessutom finns parvis på orterna. Två i Hemse, två i Roma och två i Visby. Orsaken till att privatisering kan bli billigare är att de kan spara in både på maten till de boende samt löner och andra villkor för de anställda. 

Men det är inte bara besparingar som kommer att drabba oss gotlänningar. Även avgiftshöjningar kommer att drabba oss gotlänningar. Exempelvis riskerar färdtjänsttaxan att dubbleras vilket fått representanter för personer med funktionshinder att rasa. När Tekniska nämnden, TN, tog beslut om att se över avgifterna tog oppositionen för givet att det även innebar samråd med Funkisam. Men det förslaget som nu ligger för beslut i fullmäktige har tagits fram utan det samråd som borde ha gjorts. Ett samråd hade med all säkerhet lett till både bättre stämning och ett bättre resultat. Om det nu inte bara är ökade inkomster den styrande borgerligheten är ute efter. Då hade inget samråd i världen hjälpt.

Det här är bara början av besparingar och avgiftshöjningar. Fler verksamheter lär bli drabbade. Vilka och på vilket sätt får vi se nu när nämndernas förslag på besparingar blir offentliggjorda ett efter ett.