Folkopinionen i både Sverige och Finland, länder som samarbetar i försvars- och säkerhetspolitiken, blir alltmer positiv till medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det är, under de vidriga omständigheterna i Ukraina, ingenting att förvånas över. Det har blivit uppenbart för många att den så kallade alliansfriheten inte är något skydd. Tvärtom. Hur skulle läget för Estland, Lettland och Litauen varit i dag, om dessa före detta sovjetrepubliker inte varit medlemmar av Nato utan alliansfria?
Finland, som tillhörde Ryssland fram till 1917, gränsar liksom de baltiska staterna till Ryssland. Invasionen av och kriget i Ukraina har fått inte bara Finland medborgare utan även politiken att ifrågasätta gamla dogmer. Det framkom när Finlands och Sveriges statsministrar träffades i Helsingfors i helgen.
Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin sade uttryckligen att frågan om finländskt Natomedlemskap ska tas upp till diskussion.
Men Magdalena Andersson (S) sade tvärtom att Nato-medlemskap inte är aktuellt för Sverige.
Det är djupt olyckligt att svenska Socialdemokraterna är oförmögna att ta in och dra slutsatser av det aktuella läget. Det är extra olyckligt att Sveriges regering inte alls tycks sinnad att ens diskutera och pröva frågan om Nato-medlemskap. Den vill inte ens ha någon debatt. Och allra olyckligast är om Finland bestämmer sig för att Nato-medlemskap är det bästa för landet, medan Sveriges regering förblir oförmögen till omprövning. Det bästa vore om Sverige och Finland förblir tätt förbundna och gemensamt ansöker om medlemskap. Både Finlands och de baltiska staternas situationer blir mer utsatta om Sverige envisas med alliansfriheten.
Jag har utgått ifrån att en ansökan om medlemskap i Nato kommer att ta tid att processa. Men tydligen kan det gå betydligt snabbare än vad jag har trott, vilket är glädjande. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg svarade på frågor från journalister i lördags i Nato-högkvarteret i Bryssel. Han konstaterade då att både Sverige och Finland är samarbetspartners med Nato och att han har svårt att se hur samarbetet ska kunna bli så mycket tätare, utan medlemskap. Han påpekade också att den kollektiva säkerhetsgarantin enbart gäller Nato-länder:
– Det är skillnad på att vara medlem eller inte.
Samtidigt kan en ansökan om medlemskap behandlas snabbt, just eftersom det redan existerar ett tätt samarbete.
– Jag är säker på att Sverige och Finland är de två länder i världen som snabbast kan bli medlemmar i Nato.
Bra. Må det ske, snarast möjligt.