Alla som varit i närheten av hamnterminalen när Gotlandsfärjorna anländer, och snart avgår igen, vet att det krävs tålamod. Gotlandsmått mätt är det trafikkaos även om många som kört i Stockholm under rusningstid (varför heter det så när trafiken står still?) knappast ser det så.
Men under de veckorna då resandet är som störst är det många bilar som ska av och på färjorna samtidigt som resande ska hämtas och lämnas. Dessutom har vi alla tunga transporter med lastbilar som ska av eller på färjorna. Att då har fotgängare från kryssningsfartygen promenerandes mitt bland dessa fordon innebär stora risker.
Första spadtaget togs 2016 och kryssningskajen invigdes våren 2018. Så att frågan, hur kryssningsresenärerna ska kunna ta sig gående från kryssningsfartyget in till Visby och tillbaka, på ett säkert sätt, inte är löst är minst sagt dåligt.
Den tillfällig bron som använts har till stor del löst kryssningsresenärernas promenad in till Visby, men inte promenaden tillbaka. Har resenärerna väl tagit ser ner till inre hamnen blir det också naturligt att promenera tillbaka på sjösidan, och vips har vi fått trafikproblem när fotgängare, personbilar och lastbilar ska samsas om utrymmet i den hets som uppstår i samband med färjornas ankommande och avgående.
Vi har genom åren sett en hel del förslag på lösningar men ingen har blivit verklighet. Antingen har förslaget inte fallit alla instanser på läppen angående utformningen, eller så har ekonomin satt stopp.
Men i veckan fick ledamöterna i Tekniska nämnden se en ny lösning och ska jag vara ärlig såg den rätt bra ut. Visserligen ger det nya förslaget ingen lösning på promenaden från inre hamnen och ut, men då Trafikverket har en plan för en bättre lösning på landsidan av vägen kan det nya förlaget fungera bra.
Det jag gillar mest med det nya förslaget är att det även planeras en utkiksplats vid strandkanten bakom kryssningsterminalen. Plötsligt förvandlas bron från en lösning för kryssningsresenärerna till att även bli en del av andra personers promenadstråk.
Med en schyst foodtruck skulle utkiksplatsen till och med kunna bli en besöksplats många drar sig till.
Kyld mat
Kyld mat som värms upp och ingår som en stor del i någons huvudsakliga måltider har länge varit ifrågasatt. Mat som tillagas från grunden har ansetts ge både bättre näringsintag som såväl syn- som luktintryck.
Men utvecklingen har gått framåt och i vissa av regionens verksamheter fyller fryst mat en viktig funktion. Inom främst sjukvården har möjligheten till flera val av maträtt och möjlighet att få äta när man vill gjort att patienterna äter bättre, än när några nylagade rätter serveras vid en viss tidpunkt.
Nu vill förvaltningen prova kyld mat även inom skolan vilket gör mig lite fundersam. Nylagad mat är alltid bättre än uppvärmd mat, annars hade vi väl haft ett antal restauranger i Michelinguiden som specialiserat sig på kyld mat.
Så när det funkar i tid och plats att tillaga maten från grunden, vilket det gör på de flesta skolorna, är fryst mat ett sämre alternativ. Men nu ska det ändå provas på någon skola och förskola.
Till P4 Gotland säger personal på en förskola, där kyld mat serverats under ordinarie kocks semester, att maten är omtyckt men att den pedagogiska personalen får mindre tid med barnen på grund av värmningen av maten.
Att införa kyld mat för att det fungerar bättre för både personal och de som ska äta är inget jag har något emot. Görs det däremot för att spara in på kockar och annan måltidspersonal och ger barn, patienter eller äldre sämre service är det helt fel väg att gå.
Nu får vi se vad som kommer ut från de skolor och förskolor där det provas med kyld mat. Men jag är skeptisk att det faller så väl ut att det införs permanent över hela ön.