Nu löstes den med i bred samsyn mellan socialdemokrater och moderater i detta avgörande vÀgval för rikets framtid.
InlÀggen i mÄndagens riksdagsdebatt gÀllande Nato var nÀstan helt samstÀmmiga. BÄde statsminister Magdalena Andersson (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) berömde varandra, och framhöll sitt samarbete i denna frÄga. Det pÄminner om pandemihanteringen och Àven om den sÄ kallade jÀrnaxeln, dÀr S och M tillsammans höll hÄrt i flyktingpolitiken under 1900-talet genom exempelvis det sÄ kallade Luciabeslutet.
Att de tvÄ partierna fortfarande klarar av att komma överens i viktiga frÄgor som dessa Àr ett styrketecken för Sverige, och visar omvÀrlden att vi blir en stadig partner i Nato. Det gör Àven att de som fortfarande motsÀtter sig ett Natomedlemskap, det vill sÀga VÀnsterpartiet och Miljöpartiet, inte fÄr det oproportionerliga inflytande i denna frÄga som de annars ofta haft under de senaste Ären.
Det syntes i riksdagsdebatten, dÀr VÀnsterns Nooshi Dadgostar Àgnade mycket av sin tid till att ifrÄgasÀtta Magdalena Anderssons linje gÀllande Turkiet. Dadgostar ville ha en försÀkran om att ett medlemskap inte betyder att Sverige slÀpper samarbetet med kurdiska PYD, vilket förvisso Àr en angelÀgen frÄga men fÄr anses marginell i sammanhanget.
Miljöpartiets Per Bolund gick lÀngre Àn sÄ, och pratade om att Sverige, i stÀllet för ett Natomedlemskap, bör satsa pÄ förnybar energi för att ta oss an ett hot frÄn Ryssland. Det finns en poÀng i att vilja bryta Europas beroende av rysk olja, men det blir nÀstan lite löjevÀckande att anföra sin gamla miljöpolitik som svar pÄ ett akut krigshot. Bolund undrade Àven hur vÀl ett Natomedlemskap rimmar med kÀrnvapennedrustning, varefter Kristersson klokt svarade att demokratier mÄste ha tillgÄng till samma vapen som diktaturer.
Resterande partier gav sitt stöd till jÀrnaxelns slutsatser. Gladast var sannolikt Liberalerna som var första riksdagsparti att föresprÄka ett svenskt Natomedlemskap, redan Är 1999.
Det Àr förvisso inte önskvÀrt med ett moderat samlingsparti och en socialdemokrati i armkrok i dagspolitiken. De ideologiska skillnaderna Àr för stora, och om bÄda polerna i svensk politik förs samman mÄste missnöjda vÀljare röra sig mot extremerna. Men det Àr tydligt att detta Àr det enda sÀttet att fÄ igenom lÄngsiktigt nödvÀndig politik. Detta Àr sÀrskilt viktigt i sÀkerhetsfrÄgor, eftersom vi inte kan ha en ordning dÀr Sveriges hÄllning gentemot vÄra partners skiftar frÄn val till val. Detsamma gÀller anslagen till Försvarsmakten som utgör grundbulten i förtroendet för svensk försvarsförmÄga.
Beskedet att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato meddelades senare samma dag pÄ en gemensam presstrÀff mellan statsministern och oppositionsledaren. Det mÄste tillmÀtas sÀrskild betydelse i detta sammanhang, dÄ det Àr en markering om att partipolitiken just nu Àr lagd Ät sidan i denna mycket viktiga frÄga för rikets sÀkerhet.