Är det dags för regionen att bygga i egen regi?

När ett bolag inte längre kan följa sina ägares direktiv, av vilken anledning ska då ägaren fortsätta driva företaget?

Husbygge.

Husbygge.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ledare2020-08-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag tänker då främst på Gotlandshem som ingår i Allmännyttan. Allmännyttan är kommunala bostadsföretag över hela Sverige med uppgift att tillhandahålla hållbara och prisvärda bostäder för alla.

Men Allmännyttan har inte längre möjlighet att vara den nytta för allmänheten som bolagen var från början. Regelverk tvingar bolagen att följa marknaden snarare än det behov samhället har. Trots ägarens, kommunernas, vilja om motsatsen. Förändringarna av regelverken har ändrats efter hand men den stora förändringen genomfördes runt 2010 på grund av EU-direktiv, då konkurrensen inte fick snedvridas. Det fanns rättmätig kritik mot kommuner som antingen finansierade bolagets låga hyror med skattemedel eller tvärtom, finansierade sina egna underskott med uttag av höga vinster.

Men de stramare reglerna för Allmännyttans ekonomi har skapat andra problem. När kommuner vill se nya bostäder i områden där de vanliga bostadsbolagen inte ser någon lönsamhet, blir de ekonomiska kraven även för tuffa för Allmännyttan. Jag tar det en gång till men med andra ord. När kommuner ser en allmännytta i att förse medborgarna med tak över huvudet kan de allmännyttiga bostadsbolagen som bildades för att just tillhandahålla bostäder för alla inte heller bygga. 

Så frågan är, varför ska regionen ha ett allmännyttigt bostadsbolag när det allmännyttiga bostadsbolaget inte kan verka för allmännyttan.

Situationen här på Gotland blir inte heller bättre av att Gotlandshems styrelse beslutar om ännu hårdare ekonomiska krav. Krav som är så hårda att uppdraget som Gotlandshem har, tillhandahålla bostäder för alla, inte kan uppfyllas utan bolaget istället kan tvingas göra sig av med bostäder.

Kanske dags för regionen att tänka nytt. För så länge Gotlandshem måste ha en stor vinstmarginal blir det inget byggande utanför Visby där ägarna i form av regionen vill se nya bostäder byggda.

Det kanske är dags för regionen att börja bygga i egen regi? Då kanske det kan byggas var helst regionen vill bygga. Regionen borde väl kunna sätta helt andra krav på exempelvis avkastning, längd på avskrivning och skulle inte behöva ta ut mer i hyra än den faktiska driftskostnaden inklusive underhåll och framtida renoveringar. Eller finns det någon konkurrenslagstiftning eller annan lag som förhindrar regionen att ta tag i ett uppenbart problem som varken marknaden eller Allmännyttan kan lösa?

Tak över huvudet och då en möjlighet till eget boenden borde vara en rättighet i Sverige. Att då en icke fungerande byggmarknad och tuffa ekonomiska krav på Allmännyttan ska förhindra människor från att få tillgång till en egen bostad när det råder bostadsbrist är egentligen helt absurt. 40 000 inskrivna i Gotlandshems bostadskö och en väntetid på 12-15 år till en bostad i Visby talar sitt tydliga språk. Men den utredning som Gotlandshem gjorde vintern 2017-18 visar att det även finns ett stort intresse för de som köar att bo i någon annan tätort på ön. Det finns med andra ord behov för fler bostäder på Gotland. I Visby fungerar ännu marknaden så där finns inga behov av en särlösning. Det är för att få till nya hyreslägenheter i exempelvis Fårösund, Slite, Roma, Klintehamn, Hemse och Burgsvik som det behövs nya grepp. Och att regionen bygger kostnadsneutralt i egen regi måste väl vara bättre än att betala privata aktörer för att bli av med fastigheter och få igång byggandet på landsbygden. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.