Vardagssysslorna måste gå sin gilla gång även om coronapandemin dominerar det mesta i livet. I veckan har den gotländska politiska vardagen rullat på om än i lite andra hjulspår än de invanda. I flera nämnder har det av naturlig anledning saknats ledamöter. I de flesta fall har partierna gemensamt löst detta så möten ändå har kunnat hållas och beslut kunnat tas trots coronapandemin.
De beslut som är mest anmärkningsvärda togs i hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN. Under förra sommaren uppmärksammades det att ambulansverksamheten hade problem. Något som framfördes offentligt av både personal och operatören Falck Ambulans vilka alla ansåg att sommaren var den värsta någonsin. En anledning till de problem som redovisades var brist på ambulanser. Inte för att någon var tagen ur drift, utan att den organisation som regleras i avtalet mellan Region Gotland och Falck Ambulans inte var tillräcklig.
När regeringens förslag om förändringar i det kommunala utjämningssystemet fick majoritet i riksdagen och Gotland kunde räkna hem omkring 90 miljoner kronor i tillskott för 2020, valde den socialdemokratiskt ledda oppositionen att satsa en del av pengarna på ambulansverksamheten i sitt budgetförslag. Från borgerligt håll sågades satsningen. Bland annat ansågs den populistisk, orealistisk, ofinansierad och onödig. Som ni förstår blev det ingen satsning när budget för 2020 fastslogs i november. Men skam den som ger sig. I veckan föreslog den borgerliga majoriteten i nämnden att satsa på en förstärkning till ambulansen redan till slutet av sommaren. Något som beslutades i enighet. Nu helt utan att finansiera den med nya pengar och trots ett prognostiserat underskott på 74 miljoner kronor. Nu verkar förslaget inte längre vara populistiskt, orealistiskt, eller onödigt. Nu är det dessutom helt ofinansierat till skillnad från förslaget från oppositionens budgetförslag.
Men det beslutet var inte det enda som den borgerliga majoriteten i HSN valde den väg som oppositionen ville. I frågan om den utmaning som inkommit, där ett privat företag vill ta över röntgen och provlabbet valde den borgerliga majoriteten i nämnden att gå emot sitt eget förslag från arbetsutskottet. Nu blir det som tur är ingen utmaning på dessa centrala funktioner i den gotländska sjukvården.
Även socialnämnden har haft möte och tagit beslut som är anmärkningsvärda. Regionens LSS-verksamheter är kraftigt underfinansierade. Det ville den rödgrönrosa oppositionen till viss del råda bot på när budget för 2020 beslutades. Men som med de flesta andra förslag som kostade pengar fick man inget gehör från den samlade borgerligheten. Nu har i alla fall de borgerliga politikerna i nämnden vaknat och föreslog på mötet att man ska äska hela 22 miljoner kronor av regionfullmäktige för att klara av LSS-verksamheterna. Bra jobbat.
Men samtidigt som de borgerliga ledamöterna ser ett behov av mer pengar till LSS vägrar dem att utreda om det finns besparingar att göra genom att avskaffa LOV inom hemtjänsten. LOV innebär att privata aktörer har rätt att etablera sig alltför att ”öka medborgarnas valfrihet”. Något som oftast bara gäller i städer och runt större samhällen. Den rödgrönrosa oppositionen föreslog att det skulle utredas om det fanns en kostnadsbesparing, bättre bemanningsmöjligheter, möjlighet till ökad samverkan mellan de särskilda boendena och hemtjänsten och miljövinster, om regionen avskaffade LOV inom hemtjänsten och övertog den verksamheten i egen regi. Men inte ens en utredning ville den borgerliga majoriteten veta av. Så litet är intresset för att undersöka om man använder gotlänningarnas pengar på effektivaste sätt.