Allmännyttiga bostäder till halva kostnaden

Bygge av modulhus, så kallade kombohus i Hudiksvall.

Bygge av modulhus, så kallade kombohus i Hudiksvall.

Foto: Mats Andersson /TT

Ledare2019-11-01 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var länge sen jag fick så mycket respons som jag fått efter mina ledare om alla frågor kring det stoppade bygget av lägenheter i Slite.

Att jag inte är ensam om att efterlysa svar och förklaringar är tydligt.

Så får man ju tips på nya frågor också. Ett tips gällde en för mig okänd möjlighet och det är upphandlade ramavtal som finns av både Sabo, och SKL.

Sedan 2010 har Sabo, Sveriges allmännytta, erbjudit sina medlemmar en serie nyckelfärdiga hus till ett fast pris som ligger cirka tjugofem procent under marknadspris. Husen kallas Kombohus och finns i flera olika utföranden, från hela kvarter till mindre kompletteringshus.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, har ett ramavtal för att göra det lättare för kommuner att "snabbt och enkelt få fram bra och funktionella bostäder till en rimlig kostnad som passar i olika miljöer. Genom ramavtalet minskas den administrativa börda som ofta är förknippad med enskilda upphandlingar ute i kommunerna"..

På SKL:s hemsida betättar Mikael Karlsson, fastighetschef på Nyköpings kommun, vad det inneburit för dem.

Nyköping är en av de första kommunerna att köpa in bostäder genom SKL:s upphandlade ramavtal för bostadshus.

Den korta leveranstiden, sex till åtta månader, var en av faktorerna som fick Nyköping att välja konceptet, förutom den rent ekonomiska frågan. 

På frågan vad det betytt för byggkostnaderna svarar Mikael Karlsson: "Det här bostäderna kostar 16 000–18 000 per kvadratmeter i produktion. I produktionen på den privata marknaden ligger kostnaden på omkring 25 000–30 000 kronor per kvadratmeter. Så det är nästan halva priset".

Gotlandshem är kvalificerade till båda dessa avtal så frågan blir ju varför man inte nappat

 Är det på gång? Något man i alla fall diskuterar?

*     *     *

Till sist vill jag avsluta med en fråga till Erik Fransson på Gotlands Folkblad.

Vad är det för ny organisation du påstår måste byggas upp för att administrera utmaningsrätten?  Förstår inte. Det blir en ny arbetsuppgift – som du skriver sannolikt med ganska låg frekvens – men varför behövs det en helt ny och egen organisation för detta och vem har sagt det?